Seleniu – rol, carenţă şi surse

3

Seleniul este un mineral foarte important pentru o viaţă sănătoasă şi este necesar în cantităţi mici. Organismul foloseşte acest mineral pentru a produce selenoproteine, compuşi cu puternic caracter antioxidant. Caracterul antioxidant al selenoproteinelor ajută organismul să prevină efectele radicalilor liberi.

Alte selenoproteine reglează funcţiile tiroidei şi influenţează pozitiv activitatea sistemului imunitar. Seleniul reduce riscul apariţiei cancerului, rata de dezvoltare a tumorilor, incidenţa bolilor cardiovasculare şi cantitatea de mercur din organism.
surse de seleniu
Carenţa de seleniu
Carenţa de seleniu este destul de rară. În general aceasta este prezentă în tările slab dezvoltate şi în ţările ce au soluri cu concentraţii mici de seleniu. Lipsa acestui mineral duce la dezvoltarea bolilor de inimă, hipertiroidismului, retardului psihic şi la slabirea sistemului imunitar.

Afecţiunile grave ale sistemului digestiv pot să scadă absorbţia seleniului. În general, aceste afecţiuni împiedică şi absorbţia altor nutrienţi şi este nevoie de monitorizare atentă şi tratament. În cazul carenţei de iod, lipsa seleniului poate agrava situaţia pacientului prin afectarea funcţiilor tiroidei. În acest caz, un aport ridicat de seleniu poate proteja organismul de anumite efecte ale carenţei de iod.

În urma unui studiu efectuat în Franţa s-a ajuns la concluzia că un consum normal de seleniu poate să scadă riscul apariţiei afecţiunilor tiroidiene. Pentru tratarea afecţiunilor prezentate mai sus este recomandat consumul de suplimente alimentare, dar în cazul copiilor şi adulţilor sănătoşi nu există o recomandare în acest sens.

   Doza zilnică recomandată de seleniu în funcţie de vârstă
Vârstă
Bărbaţi şi femei (μg/zi)
Femei însărcinate (μg/zi)
Alăptare (μg/zi)
1-3 ani
20
4-8 ani
30
9-13 ani
40
14-18 ani
55
60
70
19+ ani
55
60
70

În cazul copiilor, există informaţii insuficiente pentru a determina doza zilnică recomandată şi a fost stabilită o doză zilnică adecvată. Această doză a fost stabilită pe baza cantităţii de seleniu consumată de copiii sănătoşi ce sunt alăptaţi.

Doza zilnică adecvată de seleniu pentru copii
Vârstă
DZA
0-6 luni
15 μg
7-12 luni
20 μg

Excesul de seleniu
Concentraţii mari de seleniu (>100 μg/dL) pot duce la afecţiunea numită selenoză. Simptomele acestei boli sunt: probleme ale sistemului digestiv, căderea părului, oboseală, iritabilitate şi afecţiuni ale sistemului nervos. Intoxicarea cu seleniu este foarte rară şi de obicei este produsă de accidente industriale.

Există alimente ce conţin cantităţi foarte mari de seleniu şi trebuie consumate ocazional şi în cantităţi mici. Pentru a vedea ce alimente conţin seleniu puteţi să citiţi paginile prezente aici.

Doza maximă admisă de seleniu μg/zi
Vârstă
Bărbaţi şi femei
0-6 luni
45
7-12 luni
60
1-3 ani
90
4-8 ani
150
9-13 ani
280
14-18 ani
400
19+ ani
400

Surse de seleniu
Seleniul se găseşte în foarte multe alimente şi nu este necesar să consumaţi suplimente nutritive decât dacă aveţi una din problemele menţionate mai sus sau dacă un specialist vă recomandă acest lucru. Seleniul organic, ce se gaseşte în alimente, este mult mai bine absorbit decât seleniul anorganic prezent în suplimentele nutritive.

Principalele surse de seleniu sunt: soia, linte, fasole, usturoi, seminţe de floarea soarelui, seminţe de in, caju, cătină, cereale, peşte, ouă etc. Pentru a vedea cantitatea de seleniu conţinută de fiecare aliment vă rog să accesaţi link-ul de mai sus.

Print Friendly

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

3 Comentarii

 1. Raspunde Vadim Tcacenco 19/05/2016

  Seleniu este un supliment excelent si mai putin popular decat vestita Vitamina C. 🙂 Dar este foarte important sa verificati sursa/ materia prima si bineinteles biodisponibilitatea produsului. Ėu am folosit in trecut un produs de la Alevia dar de curand am trecut la Pharma Nord pentru ca ei au fost singurii care mi-au putut oferi dovezi concrete ca au un produs de calitate (materie prima si biodisponibilitate). De atunci consum zilnic cu incredere.

 2. Raspunde A.B. 21/02/2017

  Nu aveti nici macar o nota pentru o singura afirmatie pe care o faceti.

  Majoritatea site-urilor sunt la fel.

  Doar pentru o afirmatie de genul:

  “Seleniul reduce riscul apariţiei cancerului, rata de dezvoltare a tumorilor, incidenţa bolilor cardiovasculare şi cantitatea de mercur din organism.”

  Ar trebui sa aveti minim 15 note.
  5 – cancer,
  5 – cardiovasculare,
  5 -‘reducerea cantitatii de mercur din organism’, printre care sa fie inclus un minim mecanism al acestuia)

  Altfel, ‘vorbe goale’ ca in oricare ‘alta parte’…

  Exista o serioasa problema definita de sintagma “improper consumption of health supplements”.
  “Check proper References for details”
  https://en.wikipedia.org/wiki/Dietary_supplement

  • Raspunde cesamancam.ro 21/02/2017

   Am putea încerca, însă articolele ar crește foarte mult și ar deveni greu de citit. Încercăm să nu furnizăm doar informații sumare, însă nici să prezentăm articole atât de tehnice încât să poată fi citite doar de specialiști.

Spune-ți părerea

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on June 20th, 2017 at 11:06,