Gynostemma Pentaphyllum este o plantă originară din China. Aceasta se mai numește Jiaogulan, Jiao Chu Lan, Jiao Gu Lan, iarba miraculoasă, planta nemuririi, Xianxao, Xian Cao, planta imortalității, Gynostemma, Gynostemma pedatum.

Se numește și ginseng sudic sau ginseng ieftin din cauză că are câțiva compuși comuni cu ginsengul și pentru că fost utilizată la falsificarea ginsengului.

Partea plantei care se utilizează în scop medicinal este frunza.

ceai de gynostemma pentaphyllumEste utilizată în medicina tradițională pentru reducerea colesterolului, scăderea tensiunii arteriale, stimularea sistemului imunitar, creșterea rezistenței la stres, îmbunătățirea memoriei, prevenirea căderii părului, diminuarea oboselii, afecțiuni respiratorii, gastrită cronică, dureri de spate, insomnie, calculi biliari, diabet, cancer etc.

Efectele benefice ale Gynostemma Pentaphyllum (jiaogulan)
Principalii compuși activi sunt gipenozidele. Pe lângă acestea mai conține și ginsenozide, carotenoizi, acid cafeic, quercetină, kaempferol, rutină, seleniu și calciu.

După cum am prezentat anterior, această plantă este utilizată în multe scopuri, însă în cele mai multe fără o bază științifică solidă.

Acest lucru este dat și de faptul că există puține studii pe oameni care să arate efectele acestei plante și că până acum multe studii s-au axat mai mult pe identificarea compușilor activi decât de studierea efectelor benefice.

Totuși, au fost efectuate câteva studii care au arătat că aceasta reduce colesterolul total și are efect antidiabetic.

În cazul efectului antidiabetic s-a descoperit că ceaiul de Gynostemma poate fi utilizat ca adjuvant în tratarea diabetului (ceai din 6 grame frunze uscate).

Cu privire la rezistența la insulină, un studiu efectuat pe șobolani a arătat că gipenozidele sunt sinergice cu extractul de sâmburi de struguri. Amestecul a avut efecte similare cu metforminul.

În afară de cele două efecte menționate anterior aceasta mai are și efect antioxidant, protejând celulele de acțiunea radicalilor liberi.

Anumite studii arată că Gynostemma (jiaogulan) nu este eficientă în cazul persoanelor care suferă de ficat gras nonalcoolic (nu îmbunătățește funcționarea rinichilor și ficatului, nu scade colesterolul și nici glicemia). Totuși, există și studii care arată că este eficientă ca adjuvant în tratarea acestei afecțiuni dacă este utilizată o perioadă mai lungă de două luni (până la 6).

Se pare că jiaogulan are și efecte împotriva oboselii fizice – șobolanii care au consumat polizaharide obținute din aceasta au înotat mai mult decât cei care nu au consumat. Totuși, sunt necesare studii pe termen lung și efectuate pe oameni pentru a determina dacă aceste efecte se păstrează și în cazul oamenilor.

Conform unor studii preliminare Gynostemma poate preveni boala Parkinson, proteja celulele pancreasului, preveni ulcerul și proteja ADN-ul.

Se pare că această plantă este mai mult preventivă decât curativă, efectele sale fiind mai mici dacă este luată după apariția afecțiunii decât atunci când este consumată preventiv.

Această plantă este utilizată și pentru prelungirea vieții și încetinirea îmbătrânirii celulelor, însă aceste aspecte nu au fost încă explorate de cercetători.

În cazul cancerului nu au fost efectuate prea multe studii, însă au existat două care au arătat că ar avea potențial antileucemic (șoareci). Au mai fost efectuate teste și pe alte tipuri de celule canceroase însă cu rezultate destul de slabe. Este nevoie de mai multe studii, în special pe oameni.

Efecte secundare, contraindicații și interacțiuni
Jiaogulan este relativ sigur dacă este consumat o perioadă mai scurtă de șase luni, cu respectarea dozelor recomandate de producător și medicul specialist. În acest caz poate avea efecte negative minore precum greață și tranzit intestinal mai rapid.

Gynostemma nu trebuie consumată în timpul sarcinii pentru că o substanță conținută de aceasta poate produce malformații.

Nu se cunosc efectele în timpul alăptării și astfel este mai bine să evitați produsele ce o conțin.

Este posibil ca jiaogulan să stimuleze sistemul imunitar și să subțieze sângele. Astfel, persoanele care suferă de afecțiuni autoimune și cele care utilizează anticoagulante ar trebui să nu o consume.

Surse
nih.gov
nih.gov
webmd.com
examine.com

Print Friendly, PDF & Email