Ginsengul american – Panax quinquefolius
Termenul ginseng se referă atât la ginsengul american cat şi la cel asiatic. În acest articol vom trata doar ginsengul american (Panax quinquefolius), urmand ca cel asiatic să fie tratat într-un articol separat.
Această plantă nu trebuie confundată cu ginsengul siberian care are compoziţie şi proprietăţi diferite. Aceasta este o plantă rară în sălbăticie şi este cultivată în ferme pentru a preveni recoltarea excesivă a ginsengului sălbatic.
Substanţele care conferă ginsengului american proprietăţile medicinale sunt ginsenozidele (ginsenosides) şi polizaharidele, iar partea utilizată în ceaiuri, suplimente etc. este rădăcina. Totusi, uneori sunt folosite şi fructele şi frunzele.
Această plantă este utilizată la nivel mondial pentru prevenirea şi tratarea afecţiunilor cardiovasculare, durerilor de cap, febrei, indigestiei, infertilităţii, diabetului, răcelii, pentru stimularea sistemului imunitar, ca tonic general, pentru contracararea efectelor stresului etc.
Totuşi, nu toate utilizările acestei plante sunt bazate şi pe dovezi ştiinţifice. Astfel, în acest articol vom încerca să vă prezentăm toate efectele acestei plante pentru care există astfel de dovezi.
Efectele ginsengului american
Studiile efectuate pe animale au arătat că această plantă stimulează sistemul imunitar, are efect antiinflamator şi antioxidant şi scade glicemia.
De asemenea, în studiile efectuate în laborator (in vitro) ginsengul american a demonstrat o acţiune anticancerigenă puternică, însă aceste studii reprezintă doar o primă etapă a cercetării în acest sens şi vor mai fi necesare multe studii pe animale şi oameni pentru a determina dacă efectul anticancerigen este observat şi în aceste cazuri.
Efectele benefice observate în cadrul studiilor efectuate pe oameni au fost: scăderea glicemiei în cazul bolnavilor de diabet tip 2 (3 grame administrate pe cale orală cu până la două ore înainte de masă – o cantitate mai mare nu scade suplimentar glicemia), prevenirea răcelii şi scurtarea perioadei manifestării simptomelor în cazul persoanelor bolnave (în acest caz, persoanele au consumat un produs pe bază de ginseng american pentru o perioadă de patru luni) şi stimularea activităţii unor celule ale sistemului imunitar.
De asemenea, administrat împreună cu ginkgo biloba este adjuvant în tratamentul ADHD (tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenţie).
În ceea ce priveşte performanţa atletică, consumul de ginseng american nu o îmbunătăţeşte, însă testele de laborator au arătat că acesta poate diminua distrugerea ţesutului muscular pe parcursul exerciţiilor fizice.
În urma efectuării unui studiu clinic (double – blind) pe 32 de adulţi tineri consumul unui extract standardizat ce conţine 11.65% ginsenozide a avut efecte vizibile asupra memoriei.
Un alt studiu, efectuat în 2013, pe 300 de bolnavi de cancer a arătat că persoanele care au consumat 2 grame de ginseng pe zi pentru 8 săptămâni au resimţit mai puţin oboseala produsă de boală decât persoanele care au primit placebo.
Surse
Această plantă medicinală este disponibilă comercial sub formă de pudră, capsule, tablete, tinctură, extract standardizat, rădăcină proaspătă sau uscată etc. De asemenea, este disponibilă şi în combinaţie cu alte plante medicinale.
Trebuie să citiţi cu atenţie etichetele produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi pentru a vă asigura că acestea conţin tipul de ginseng pe care îl doriţi.
De asemenea, această plantă poate fi întalnită în băuturi, săpunuri şi produse cosmetice.
Efectele acestei plante depind foarte mult de tipul de produs, modul de recoltare şi preparare, ţara în care a fost cultivată etc. şi astfel anumite produse pot avea efecte benefice şi altele nu.
Efecte secundare şi contraindicaţii
Aceasta plantă este considerată relativ sigură, iar efectele secundare produse de consumul ei apar destul de rar.
Totuşi, în anumite cazuri ginsengul american poate produce urmatoarele efecte secundare: creşterea presiunii arteriale, insomnie, anxietate, diaree, dureri de cap, sângerări nazale şi vaginale, dureri la nivelul sânilor etc.
Există şi câteva efecte secundare ce apar foarte rar şi anume sindromul Stevens-Johnson, reacţii alergice puternice şi leziuni hepatice.
În scopul evitării hipoglicemiei este indicat, inclusiv în cazul diabeticilor, să consumaţi această plantă în timpul meselor.
Produsele ce o conţin nu sunt recomandate copiilor, persoanelor care sufera de tulburare bipolară, femeilor însărcinate sau care alăptează, femeilor care suferă de afecţiuni hormonale sau care au suferit de cancer la sân, cancer ovarian, endometrioza, fibrom uterin şi persoanelor care vor suferi o intervenţie chirurgicală (este indicată oprirea administrării cu cel puţin o săptămână înainte de intervenţie).
În cazul femeilor care sufera de afecţiuni hormonale sau care au suferit de cancer la sân, cancer ovarian, endometrioza, fibrom uterin problema este faptul ca ginsenozidele conţinute de această plantă pot avea efecte similare estrogenului. Astfel, dacă suferiţi de o afecţiune ce poate fi agravată de estrogen nu trebuie să consumaţi ginseng american care conţine ginsenozide.
Există şi produse din ginseng ce nu conţin aceste substanţe. Totuşi, nu vad de ce aţi consuma produse din ginseng ce nu conţin substanţele responsabile de mare parte din efectele sale benefice.
Recomandarea noastră este să nu consumaţi produse cu ginseng dacă suferiţi de afecţiuni agravate de estrogen.
Această plantă nu trebuie consumată decât la indicaţia şi sub supravegherea unui medic specialist dacă utilizaţi medicamente destinate diabeticilor, medicamente care subţiază sângele (scade eficienţa lor), antidepresive (IMAO), medicamente pentru tratarea schizofreniei şi a tulburărilor bipolare, morfină etc.
Pentru mai multe informaţii puteţi consulta şi link-urile de mai jos.