Ceai de rooibos

0

Rooibos (Aspalathus linearis) este o plantă originară din Africa de Sud. Frunzele acestei plante sunt utilizate pentru producerea de ceai și suplimente. Uneori se mai utilizează în ceaiuri și aspalanthus pendula. Ceaiul de rooibos este un ceai dulceag cu un conținut destul de mare de antioxidanți.

Conținutul redus de cofeină și taninuri face ca acest ceai să fie mult mai plăcut la gust decât ceaiul verde. Se pare că în curând acesta va deveni al doilea cel mai consumat ceai din lume, după produsele din Camellia sinensis.

ceai de roibosEfectele ceaiului de rooibos
Acest ceai este promovat ca fiind o sursă foarte bună de antioxidanți, de aici provenind și celelalte efecte benefice sustinute și promovate de producători și comercianți.

Totuși, se pare că deși ceaiul de roibos conține o cantitate mare de antioxidanți puternici, absorbția (doar 0.5% din cantitatea ingerată) și biodisponibilitatea redusă a acestora, în special a principalului compus activ (aspalathin), sugerează efecte benefice limitate.

În plus, aspalathin este și foarte sensibil la temperaturi înalte (fierbere, pasteurizare) și fermentare.

Chiar și în cadrul testelor în laborator (culturi celulare), unde nu există problemele de absorbție întâlnite în cazul animalelor și oamenilor, aspalathin are efecte mai mici decât catechinele din ceaiul verde.

În cadrul studiilor comparative se pare că ceaiul de rooibos este un antioxidant mult mai slab decât ceaiul verde chiar și atunci când ceaiul verde este consumat în cantitate mai mică.

Nu înseamnă că acest ceai nu are proprietăți antioxidante ci doar că acestea sunt reduse și variază destul de mult de la un produs la altul, de la o persoană la alta etc.

Totuși, există câteva beneficii ale consumului de ceai de rooibos (majoritatea studiilor au fost efectuate în laborator sau pe animale) precum reducerea nivelului de stres, calmant în cazul unor afecțiuni intestinale, inhibarea absorbției de glucoză la nivelul intestinelor (poate fi utilizat ca adjuvant în dietele pentru slăbit), scăderea modestă a glicemiei, reducerea colesterolului LDL, a trigliceridelor și creșterea HDL în cazul persoanelor cu colesterol ridicat ce au consumat 6 cești pe zi timp de 6 săptămâni, posibile proprietăți anti-HIV etc.

Un alt efect benefic a fost constatat în cazul bărbaților ce au primit timp de patru săptămâni 200-400 mg dintr-un supliment numit CRS-10 (extract apos de păpădie și rooibos). Bărbații care au primit doza cea mai mare au raportat creșterea semnificativă a calității vieții. Autorii studiului concluzionează că acest efect a fost produs de creșterea nivelului de testosteron.

În cadrul testelor nu a arătat că poate reduce tensiunea arterială.

Forme disponibile și doze
Ceaiul de rooibos poate fi atât fermentat cât și nefermentat. Diferența fizică dintre cele două ceaiuri este că varianta fermentată este mai aromată, mai dulce și mai colorată.

Diferența chimică majoră dintre cele două este că varianta fermentată are un conținut mult mai mic de antioxidanți decât cea nefermentată. Varianta nefermentată se mai numește și ceai verde de rooibos.

Momentan nu există informații suficiente pentru a stabili doza optimă de rooibos (ceai sau suplimente). Totuși, se pare că doza minimă ce a avut efecte benefice este o ceașcă de ceai pe zi, obținut din 750 mg de plantă.

În cazul suplimentelor alimentare este posibil ca doza zilnică optimă să fie cuprinsă între 750 și 3000 mg, împărțită în mai multe doze pe parcursul zilei.

Efecte adverse, contraindicații și interacțiuni
Ceaiul de rooibos este considerat în general sigur (au fost raportate foarte puține cazuri de efecte adverse).

Totuși, există foarte puține cercetări în ceea ce privește siguranța lui și astfel este recomandat să aveți un consum moderat.

Nu este recomandat femeilor însărcinate și care alăptează și în cazul copiilor pentru că nu există suficiente dovezi în ceea ce privește siguranța lui.

Produsele ce conțin această plantă pot diminua glicemia, aceasta putând ajunge la un nivel prea mic în special în cazul persoanelor diabetice.

Pentru că rooibos conține și fitoestrogeni, acesta poate influența tratamentul persoanelor care suferă de afecțiuni favorizate de hormoni (de exemplu cancer la sân). Totuși, efectul observat a fost destul de mic, posibil chiar nesemnificativ din punct de vedere medical.

Persoanele cu afecțiuni hepatice și renale ar trebui să consulte un specialist înainte de a consuma produse ce conțin această plantă.

Anumite produse au fost contaminate cu salmonella și astfel este necesar să alegeți produse de calitate, de la producători cunoscuți.

Concluzii
Se pare că ceaiul de rooibos trebuie consumat mai mult pentru că este mai plăcut la gust decât ceaiul verde și mai puțin din cauza efectelor benefice pe care le are. Aproape toate efectele benefice ale acestui ceai sunt efecte comune, produse de aproape orice alt produs ce conține antioxidanți.

Astfel, dacă doriți să consumați ceai de rooibos sunteți liberi să faceți asta, însă pentru gust, aromă, culoare, trend etc. fără să vă gândiți la efectele benefice, pentru că acestea sunt limitate, nu sunt susținute corespunzător de cercetări și există alte produse cu efecte benefice mult mai puternice. Totuși, această băutură poate fi încadrată lejer în categoria băuturilor sănătoase, cu efecte benefice asupra organismului.

Pentru efecte benefice și mai puțin pentru gust puteți consuma ceai verde, ceai negru, ceai alb, oolong etc.

Surse
examine.com
diabetes.co.uk

Print Friendly

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on December 19th, 2016 at 17:08,