Drojdia de orez roșu și colesterolul
Drojdia roșie de orez / drojdia de orez roșu este produsă din orez fermentat cu drojdia Monascus purpureus.
Aceasta este utilizată în China de multe secole ca îngredient în vinul de orez, condiment, colorant, conservant și pentru diaree, indigestie, îmbunătățirea circulației etc.
Recent au fost dezvoltate suplimente pe baza acestei drojdii pentru diminuarea nivelului de colesterol și trigliceride din organism.
Nu confundați suplimentele alimentare cu orezul fermentat de Monascus purpureus. Acesta (orezul) se consumă ca atare sau sub formă de pudră și se găsește în foarte multe magazine din China. Orezul devine roșu după ce este fermentat de drojdia menționată anterior.
Efectele consumului de drojdie de orez roșu (extract / orez fermentat)
Drojdia roșie conține mai mulți compuși cunoscuți sub denumirea de monacoline. Acestea împiedică producerea de colesterol.
Cel mai cunoscut astfel de compus este monacolina K. Acesta este identic din punct de vedere structural cu substanța activă din medicamentele pentru scăderea colesterolului precum lovastatin și mevinolin.
Nu se cunoaște dacă doar monacolina k este responsabilă de efectele drojdiei sau mai sunt și alți compuși care contribuie.
Studiile sugerează că utilizarea drojdiei roșii de orez conduce la diminuarea colesterolului LDL cu 10-33% și la creșterea colesterolului HDL cu până la 20%.
Există studii care au arătat că aceasta poate diminua și nivelul de trigliceride cu până la 34%.
Având în vedere efectele menționate mai sus, drojdia reduce considerabil și riscul de afecțiuni cardiovasculare.
Este posibil ca aceasta să fie benefică și pentru persoanele care suferă de diabet.
Ce este drojdia de orez roșu– medicament sau supliment natural?
Amândouă. După cum am prezentat și mai sus, aceasta conține monacolină k, substanță ce este compusul activ în multe medicamente pentru diminuarea colesterolului, numite statine.
Acest lucru a condus și la interzicerea comercializării produselor din drojdie roșie de orez în SUA, ca supliment alimentar, producătorul lovastatin susținând că deține patentul pentru această substanță.
În plus, FDA consideră că suplimentele ce conțin acest compus nu se încadrează în categoria suplimentelor ci în cea a medicamentelor și că trebuie să urmeze procedura de aprobare pentru medicamente, cea pentru suplimente fiind mult mai lejeră.
Doze
Cercetările cu privire la drojdia roșie sunt la început și experții nu sunt încă siguri care este doza optimă. Cantitatea utilizată în studii variază între 1.2 și 2.4 grame.
Totuși, trebuie să aveți în vedere că îngredientul principal (monacolina) variază foarte mult din punct de vedere cantitativ, în funcție de suplimentul utilizat. Există suplimente care nu conțin acest compus, dar și suplimente ce conțin o cantitate prea mare.
Astfel, deși studiile au arătat că drojdia de orez roșu poate reduce nivelul de colesterol, nu puteți să știți dacă produsul achiziționat de dumneavoastră are acest efect.
Efecte adverse
Efectele de mai jos se aplică atât orezului fermentat cât și extractului, probabilitatea de apariție a lor fiind mult mai mare în cazul extractului.
Studiile efectuate până în prezent au arătat că drojdia de orez roșu are efecte adverse ușoare precum dureri de cap, arsuri gastrice și alte câteva afecțiuni gastrice minore.
Totuși, studiile au fost efectuate pe perioade destul de scurte și nu au putut fi evaluate efectele pe termen lung.
Mulți cercetătorii susțin că aceasta produce aceleași efecte ca medicamentele destinate reducerii colesterolului (statinelor).
Statinele produc afecțiuni hepatice și musculare destul de grave. Afirmațiile lor sunt sprijnite și de câteva cazuri în care au fost observate efecte similare celor produse de statine.
Dacă orezul nu a fost fermentat corect, drojdia poate conține citrinină, o substanță otrăvitoare ce poate afecta rinichii. În urma unui studiu, aproximativ 40% din suplimentele alimentare analizate conțineau acest compus.
Femeile însărcinate, care alăptează și copiii, trebuie să evite produsele ce conțin drojdie de orez roșu. În cadrul studiilor pe animale a produs malformații.
Persoanele care suferă de afecțiuni hepatice, cele alergice sau care urmează un tratament cu statine, antibiotice, anticoagulante, alte medicamente pentru scăderea colesterolului, medicamente pentru tensiune arterială și tiroidă, împotriva HIV etc., trebuie să consulte un medic specialist înainte de a consuma produse ce o conțin.
Drojdia de orez roșu poate interacționa și cu alte suplimente sau plante medicinale și alimente.
Sucul de grapefruit poate crește cantitatea de statine din sânge. Având în vedere că această drojdie conține statine este recomandat să nu o consumați împreună cu grapefruit sau cu suc de grapefruit.
Această drojdie poate reduce nivelul de coenzima Q10 din organism. Întrebați medicul dumneavoastră dacă trebuie să consumați suplimente cu Q10 pentru a evita o carență.
Concluzii
Drojdia de orez roșu reduce considerabil cantitatea de colesterol LDL și trigliceride și crește cantitatea de colesterol HDL.
Deși este un supliment natural, aceasta poate avea efecte adverse similare medicamentelor destinate reducerii nivelului de colesterol (statine) pentru că are aceleași substanțe active.
În 99% din cazuri nu este necesară medicație pentru aducerea nivelului de colesterol în limite normale. Totul depinde de stilul de viață. Este nevoie de odihnă, liniște, relaxare, alimentație corectă și exerciții fizice.
În general, singurele persoane care necesită medicamente sau suplimente de tipul acestei drojdii sunt cele care din punct de vedere genetic au o problemă cu privire la nivelul de lipide din organism, ceea ce le împiedică să mențină un nivel optim al lipidelor prin intermediul stilului de viață.
Astfel, încercați să reduceți colesterolul și trigliceridele prin metode clasice nu prin medicamente sau suplimente „naturale” ce pot avea efecte adverse destul de grave și pot conduce la dereglarea organismului.
Efectele menționate în acest articol nu se aplică și produselor ce nu conțin monacolină K (nu există studii).
Surse
nih.gov
umm.edu
webmd.com
mayoclinic.org
medicinenet.com