Uleiul de krill este obținut dintr-un animal minuscul similar creveților. Krillul este mâncarea preferată a balenelor, de aici venind și denumirea acestui animal (în norvegiană înseamnă mâncare de balenă).

Acest ulei este extras, introdus în capsule și utilizat ca tratament pentru diferite afecțiuni, dar și preventiv, ca supliment.

Acesta conține aceiași doi acizi grași ca și uleiul de pește (DHA și EPA), însă se pare că are mai multe avantaje față de acesta (de exemplu o biodisponibilitate mai mare).

ulei de krillCompoziție și biodisponibilitate
Ceea ce face ca uleiul de krill să fie diferit de uleiul de pește este faptul că acizii grași sunt sub formă de fosfolipide și nu de trigliceride. Aceasta este o regulă ce separă crustaceele de pești.

În timp ce crustaceele conțin până la 65% acizi grași sub formă de fosfolipide (din total acizi grași), krillul are un conținut de până la 58%.

Uleiul de krill conține în principal următorii acizi grași: EPA, DHA, acid miristic, acid palimitic și acid stearic.

Puțin peste jumătate din acizii grași conținuți sunt sub formă de fosfolipide, în principal fosfatidilcolină. Acest lucru face ca uleiul să fie mai bine absorbit decât cel de pește. Astfel, pentru a obține aceleași rezultate este necesară o cantitate mai mică.

Deși krillul conține o cantitate însemnată de proteine (11,9-15,4%), acestea nu se mai regăsesc în ulei.

Krillul conține 61.1-72.6 mg colesterol / 100 grame, iar uleiul 17-76,3 mg/g de ulei.

Acesta mai conține și astaxantină, beta-caroten și vitamina A, însă în cantitate foarte mică.

De asemenea, mai conține și vitamina E.

Având în vedere dimensiunile reduse ale krilului și corelarea dintre dimensiunea peștelui cu conținutul de mercur din pește (peștii mai mari și prădătorii au un conținut mai mare de mercur), este puțin probabil ca uleiul de krill să conțină mercur într-o cantitate semnificativă.

Efectele consumului de ulei de krill
Efectele sunt în general cele atribuite acizilor grași DHA și EPA, acizi grași omega 3.

Se pare că acest ulei are proprietăți neuroprotectoare mai puternice decât uleiul de pește (g/g), probabil și din cauză că se absoarbe mai bine.

Se presupune că acesta îmbunătățește memoria și capacitatea de învățare, în special datorită acizilor grași menționați anterior, fosfatidilcolinei și astaxantinei. Totuși pentru a se obține acest efect se pare că în cazul oamenilor doza este foarte mare (160 mg/kg corp).

Acizii grași din acest ulei și din cel de pește sunt considerați a fi utili și pentru diminuarea crampelor menstruale.

Uleiul de kriil crește concentrația de omega 3 din țesutul cardiac și poate preveni deteriorarea mușchiului cardiac.

În cazul persoanelor sănătoase nu are impact asupra cantității de lipoproteine și trigliceride.

În cazul persoanelor cu un nivel ridicat de lipide, uleiul de krill crește colesterolul HDL cu 42-44%, diminuează nivelul de colesterol LDL cu 32-35,7%, colesterolul total cu 13-14% și trigliceridele cu 11-12%%. Aceste efecte se observă la doze de 1000-1500 mg pe zi, timp de 90 de zile.

La o doza zilnică de 3 grame se pot observa efecte mai puternice – aproximativ 60% creștere HDL și diminuare colesterol LDL 39%. Efectele sunt mai puternice decât în cazul utilizării uleiului de pește la doze similare.

Pe baza studiilor pe animale se poate concluziona că, similar uleiului de pește, are efecte benefice în cazul artritei reumatoide și osteoartritei.

De asemenea, acest ulei reduce nivelul de lipide acumulate la nivelul ficatului, în cazul persoanelor care manâncă mai mult decât numărul recomandat de calorii.

Poate fi utilizat și în cazul colitei ulcerative.

Are efecte mai bune dacă este consumat împreună cu mâncare și se depozitează la temperatura camerei, ferit de lumină.

Efecte adverse, interacțiuni și contraindicații
Uleiul de krill este relativ sigur dacă se respectă dozele recomandate de medicul specialist și de producător și dacă se consumă pentru o perioadă mai scurtă de 90 de zile.

Efectele acestui ulei pot fi similare cu cele ale uleiului de pește precum respirație urât mirositoare, arsuri, greață și câteva afecțiuni gastrice minore.

Nu sunt cunoscute efectele adverse în cazul femeilor însărcinate și care alăptează și în cazul copiilor și nu recomandăm consumul.

Persoanele care sunt alergice la pește și crustacee pot fi alergice și la uleiul de krill. Evitați consumul.

Poate îngreuna coagularea sângelui și astfel trebuie să întrerupeți consumul de ulei cu cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală.

În caz că utilizați alte suplimente, medicamente, plante medicinale, trebuie să consultați un medic specialist înainte de a consuma acest ulei.

Dacă suferiți de diabet, afecțiuni hepatice, pancreatice, probleme cu coagularea sângelui și de funcționare deficitară a tiroidei trebuie să consultați un medic specialist înainte de a consuma ulei de krill.

În 99% din cazuri nu este necesar tratament pentru aducerea nivelului de colesterol / trigliceride în limite normale. Totul depinde de stilul de viață. Este nevoie de odihnă, liniște, relaxare, alimentație corectă și exerciții fizice.

În general, singurele persoane care necesită medicamente sau suplimente de tipul acestui ulei sunt cele care din punct de vedere genetic au o problemă cu privire la nivelul de lipide din organism, ceea ce le împiedică să mențină un nivel optim al lipidelor prin intermediul stilului de viață.

Astfel, încercați să reduceți colesterolul și trigliceridele prin metode clasice nu prin medicamente sau suplimente ce pot avea efecte adverse și pot conduce la dereglarea organismului.

Surse
drugs.com
webmd.com
examine.com

Print Friendly, PDF & Email