Hibiscus – ceai, extract lichid

2

Hibiscus este o plantă originară din Africa de Nord și Asia de Sud-Est. Principalii producători sunt Mexic, Jamaica, Tailanda și China.

Hibiscus este cunoscută pentru florile mari și viu colorate, utilizate în scop decorativ în grădini și case. Nu toată lumea cunoaște însă faptul că acele flori frumoase se utilizează și în scop medicinal. Florile și frunzele sunt utilizate în ceaiuri și pentru producerea de extract lichid. Diverse părți ale plantei sunt utilizate și în gemuri, condimente,  supe și sosuri, dulciuri, ca aromă naturală etc.

Florile de hibiscus se găsesc în multe culori. Acestea pot fi roșii, galbene, albe etc. Pentru producerea de ceaiuri și suplimente alimentare se utilizează în general florile de culoare roșie.

hibiscusCeaiul de hibiscus este cunoscut în foarte multe țări datorită culorii sale și aromei, sub multe denumiri. Acesta se servește atât cald cât și rece.

Este făcut dintr-un amestec de flori uscate, frunze și calicii de culoare roșu închis. După perioada de înflorire petalele cad și caliciile se transformă în capsule ce conțin semințele plantei. Caliciile sunt de multe ori ingredientul principal al ceaiului de hibiscus.

Produsele obținute din această plantă sunt utilizate pentru creșterea poftei de mâncare, răceală, afecțiuni cardiace și ale sistemului nervos, afecțiuni digestive, ca expectorant, laxativ ușor, diuretic etc.

Efectele produselor din hibiscus
Nu există foarte multe dovezi care să vină în sprijinul utilizării acestei plante pentru toate afecțiunile menționate mai sus. Pentru cele care există chiar și dovezi limitate găsiți detalierea mai jos.

Dovezi relativ solide există în ceea ce privește utilizarea ceaiului de hibiscus și a extractului pentru scăderea tensiunii arteriale. Astfel, consumul de ceai pentru 2-6 săptămâni a condus la scăderea tensiunii arteriale în cazul persoanelor cu o tensiune ușor crescută.

Alte studii au arătat ca extractul de hibiscus consumat timp de patru săptămâni poate fi la fel de eficient în scăderea tensiunii ca medicamentul captopril. Aceste efecte au fost observate în cazul persoanelor cu o tensiune crescută ușor spre moderat.

În ceea ce privește scăderea nivelului de colesterol studiile au obținut rezultate neclare. Au existat studii care au arătat că ceaiul și extractul pot diminua nivelul de colesterol în cazul persoanelor ce suferă de sindrom metabolic sau diabet, altele că aceste produse nu au efecte asupra acestuia în cazul persoanelor cu un nivel ridicat al colesterolului, dar și studii care au arătat că produsele din hibiscus pot chiar crește nivelul colesterolului în cazul persoanelor cu un nivel ridicat.

Mai sunt câteva dovezi preliminare și că acesta are un efect laxativ ușor, este diuretic și că scade nivelul de glucoză din sânge.

La fel ca vinurile și fructele de pădure, această plantă conține antociani, antioxidanți ce dau florilor culoarea roșie. Acești compuși protejează organismul de efectele radicalilor liberi și implicit diminuează riscurile apariției unor afecțiuni produse de aceștia.

De asemenea, extractul de Hibiscus sabdariffa, consumat pentru o perioadă de 12 săptămâni de către persoane obeze a condus la scăderi în greutate și a avut efecte benefice în cazul persoanelor care suferă de steatoză (ficat gras). Aceste efecte au fost atribuite antioxidanților conținuți de acestea.

Forme disponibile și doze
Hibiscus se găsește în general în magazinele de produse naturiste sub formă de ceai sau sau extract.

Nu există doze recomandate, doza standard fiind 1,5 grame de caliciu pe ceașcă de ceai. Totuși, anumite studii au utilizat chiar și 10 grame de caliciu și o cantitate de extract ce conținea până la 250 mg antociani.

Efecte adverse, contraindicații și interacțiuni
Atunci când este consumat sub formă de ceai este în general sigur și posibil sigur atunci când este consumat din suplimente alimentare.

Produsele care conțin hibiscus (inclusiv ceaiul) nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau care alăptează. Acesta poate declanșa menstruația și poate produce pierderea sarcinii. Nu există informații suficiente în ceea ce privește consumul lui în timpul alăptării și astfel este mai sigur să nu îl consumați.

Recomandarea de mai sus se menține și în cazul copiilor și persoanelor care suferă de afecțiuni hepatice sau renale.

În cadrul studiilor pe animale s-a observat că extractul are efecte contraceptive, însă aceste efecte nu au fost observat în cazul oamenilor. Totuși, dacă doriți să fiți siguri ar fi bine să evitați aceste produse pe perioada în care încercați să aveți un copil.

Aceste produse pot diminua nivelul de glucoză din sânge și tensiunea arterială conducând astfel la valori prea mici.

Nu utilizați produse ce îl conțin cu cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală.

Este posibil ca aceste produse să interacționeze ușor cu acetaminofenul și diclofenacul în sensul că favorizează eliminarea mai rapidă sau mai greoaie a acestora. Totuși, dovezile sunt foarte limitate.

În cazul produselor obținute din hibiscus cercetările sunt abia la început, însă se pare că acestea pot fi benefice în cazul mai multor afecțiuni și în anumite cazuri sunt chiar mai puternice decât ceaiul verde și ceaiul negru. Astfel, pentru a vedea dacă mai apar elemente noi urmăriți această pagină.

Surse
webmd.com
healthline.com

Print Friendly

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

2 Comentarii

  1. Raspunde pistol 08/12/2016

    Creste circulatia periferica a sangelui, de aici sunt beneficiile ceaiului din flori de Hibiscus.

Spune-ți părerea

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on March 14th, 2017 at 20:30,