Ciupercile sunt o sursă excelentă de fibre și vitamine, însă noile cercetări din domeniu au relevat faptul că modalitatea de gătire a acestora are un efect semnificativ asupra valorii nutritive totale de care veți beneficia.

Un studiu recent arată că cele mai bune metode de gătire a ciupercilor sunt fie în cuptorul cu microunde, fie pe grătar, pentru că în acest mod acestea își păstrează proprietățile antioxidante.

Studiul relevă faptul că ciupercile preparate pe grătar sau la cuptorul cu microunde garantează păstrarea celei mai mari cantități de nutrienți, deoarece aceste două metode de gătit au ca şi rezultat o activitate antioxidantă sporită.

ciuperci shiitakeConform studiului, cu toate că prin metodele tradiţionale de gătire cum ar fi prăjirea sau fierberea, ciupercile sunt delicioase, se pierde o mare parte din valoarea nutritivă totală a ciupercilor.

În schimb, prepararea pe grătar cu un strop de ulei, în special ulei de măsline, permite sporirea și mai mult a valorii nutritive a ciupercilor, deși au fost adăugate câteva calorii.

Prin gătire la cuptorul cu microunde sau pe grătar, conținutul de polifenoli și activitatea antioxidantă a ciupercilor a crescut în mod semnificativ, fără a se constata pierderi majore a valorii nutritive a ciupercilor gătite.

Prin prăjire sau fierbere se produc pierderi mult mai mari de proteine și de compuși antioxidanți, probabil din cauza scurgerii substanțelor solubile în apă sau în ulei, fapt ce ar putea influența în mod evident valoarea nutritivă a produsului final.

În realizarea prezentului studiu, echipa de cercetare a analizat patru dintre cele mai cunoscute soiuri de ciuperci: Agaricus bisporus (ciuperca albă), Lentinula edodes (ciupercile shiitake), Pleurotus ostreatus (buretele negru de fag) și Pleurotus eryngii (buretele regal).

Ciupercile au fost cultivate în camere speciale de laborator. Ulterior, ciuperci crude și gătite au fost liofilizate (uscate), fiind măsurate atât compoziția, cât și nivelul de antioxidanți din acestea.

Conform studiului realizat, ciupercile sunt o sursă excelentă de fibre și proteine, având un conținut scăzut de calorii și grăsimi.

În plus, acestea conțin şi cantități mici de vitamina B1, B2, B12, C, D, și E, dar și zinc și seleniu.

Aceste plăntuțe pot ajuta în lupta împotriva cancerului, studiile relevând faptul că, atât ciupercile albe, cât și alte patru tipuri de ciuperci obișnuite au capacitatea de a suprima creșterea și reproducerea anumitor tipuri de celulele canceroase.

În plus, acestea au capacitatea de a întări sistemul imunitar, cercetările evidențiind faptul că prin consumul de ciuperci corpul se recuperează mai rapid după gripă sau răceală.

Surse
tandfonline.com

Print Friendly, PDF & Email