Prin diverse articole şi prin intermediul site-urilor de socializare sunt transmise foarte multe informaţii despre proprietăţile vitaminei B15, aceasta fiind prezentată a fi un alt medicament minune care tratează cancerul, astmul, durerile articulare, mahmureala, alcoolismul şi oboseala, creşte performanţa atletică, îmbunătăţeşte oxigenarea muşchiului cardiac şi a creierului, protejează împotriva poluării, creşte viabilitatea celulelor, stimuleaza sistemul imunitar şi scade nivelul colesterolului.

Am încercat să găsesc măcar câteva dovezi credibile care să susţină aceste afirmaţii sau măcar o parte, aşa cum am procedat şi în cazul vitaminei B17, însă după cum veţi observa în continuare acestea nu există.

Vitamina B15 este comercializată şi sub alte denumiri precum acid pangamic, caldiamat, pangamat de calciu etc.

surse de vitamina b15 sau acid pangamicEfectele acidului pangamic („vitamina B15”)
Vitamina B15 nu este o vitamină, această denumire fiind atribuită fără ca acest complex să îndeplinească definiţia vitaminelor (compus organic esenţial de care organismul are nevoie în cantităţi limitate). Deşi acidul pangamic nu este o vitamină, în acest articol vom folosi denumirea de vitamina B15.

Nu există dovezi credibile (majoritatea studiilor au fost efectuate în URSS şi au fost foarte slabe din punct de vedere calitativ) care să arate că acest supliment are efecte benefice asupra organismului uman sau că este un compus esenţial fără de care organismul nu poate supravieţui.

Denumirea de Vitamina B15 a fost atribuită iniţial unui produs despre care s-a susţinut ca ar conţine acid D-gluconodimethyl aminoacetic extras din sâmburii de caise, însă acesta nu a putut fi extras de alţi cercetători care au încercat să reproducă procesele de extracţie patentate de Ernst T. Krebs şi astfel a apărut acidul pangamic format din mai multe substanţe.

Astfel, cea mai mare problemă în evaluarea efectelor acidului pangamic este faptul că fiecare producător are formula lui, iar majoritatea studiilor care au arătat „beneficiile” acestui complex au utilizat de multe ori suplimente fără a analiza conţinutul lor, acestea putând conţine orice.

Structura chimică a vitaminei B15 nu este cunoscută (fixă), aceasta fiind compusă dintr-un un amestec de substanţe prezente în proporţii diferite, în funcţie de producător, precum gluconat de sodiu, gluconat de calciu, glicină, dimetilglicină, clorură de calciu, fosfat dicalcic, acid stearic, celuloză, nitrit de sodiu sau alţi compuşi chimici.

Astfel, datorită lipsei structurii chimice fixe nu există metode specifice de identificare a substanţei şi astfel producătorii pot introduce în suplimente orice substanţe consideră necesar. Acesta a fost şi motivul pentru care nu a fost autorizată comercializarea compusului în diferite ţări.

De asemenea, trebuie sa aveţi în vedere că aceasta este comercializată online de cele mai multe ori de falsificatori şi că nici nu este supusă procesului de autorizare prin care trec medicamentele. Deci ceea ce puteţi obţine în cele mai multe cazuri este un supliment falsificat la preţ întreg şi cu ingrediente ce pot fi dăunătoare. Acest lucru nu înseamnă ca variantele „originale” sunt mai sănătoase sau mai eficiente.

Există pe piaţă şi produse care susţin că promovează formarea de acid pangamic în organism, însă nu văd sensul utilizării lor din moment ce pangamatul (vitamina B15) nu şi-a dovedit eficienţa în tratarea afecţiunilor menţionate la începutul articolului.

Efecte secundare
Anumite produse ce poartă denumirea de acid pangamic sau vitamina B15 conţin o substanţă care deşi are rezultate promiţătoare în tratarea anumitor tipuri de cancer este toxică pentru ficat şi sistemul nervos şi poate în anumite cazuri proteja celulele canceroase sau poate produce cancer (dicloracetat de sodiu sau DCA). Pentru mai multe detalii despre DCA urmaţi link-ul anterior.

Nu utilizaţi acid pangamic dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi pentru că acesta poate conţine substanţe ce pot produce malformaţii, cancer etc. Nu administraţi acest compus copiilor!

De asemenea, acest complex poate produce pietre la rinichi şi alte afecţiuni renale şi poate agrava problemele existente.

Surse de acid pangamic
Acidul D-gluconodimethyl aminoacetic se găseşte în sâmburii de caise (atenţie conţin şi amigdalină), seminţe de dovleac şi floarea soarelui, orez brun, drojdie de bere etc.

Recomandarea noastră este să nu înlocuiţi tratamentele convenţionale cu substanţe de acest tip şi să consultaţi medicul specialist înainte de a le consuma.

Surse
fda.gov
cancer.org
webmd.com
nutrition.org
europepmc.org

Print Friendly, PDF & Email