Eucaliptul – ulei și ceai

0

Eucaliptul (Eucalyptus globulus) este originar din Australia și este sursa principală de hrană pentru koala.

Produsul cel mai utilizat în scop medicinal este uleiul de eucalipt ce se extrage din fruzele și mugurii acestei plante.

Acesta este folosit în general în produse ce reduc congestia nazală, dar mai este utilizat și în creme și unguente pentru reducerea durerilor articulare și musculare, în anumite ape de gură, parfumuri, gume de mestecat și diverse alimente. În aceste produse se mai poate găsi și cineol (eucaliptol), ingredientul activ din ulei.

frunze de eucaliptÎn trecut a fost utilizat ca antiseptic. Uleiul a fost utilizat tradițional pentru vindecarea rănilor și tratarea infecțiilor fungice.

Efectele produselor din eucalipt
Studiile de laborator au arătat că uleiul de eucalipt conține substanțe cu proprietăți antiseptice – distruge bacterii și anumiți viruși și fungi.

De asemenea, studiile pe animale și în laborator au arătat că acest ulei este expectorant și antiinflamator, ceea ce înseamnă că poate fi de ajutor în tratarea afecțiunilor respiratorii.

În plus, produsele ce conțin acest ulei sunt eficiente și în reducerea congestiei nazale.

Uleiul de eucalipt este bogat în cineol, un antiseptic ce distruge bacteriile ce produc respirația urât mirositoare. Anumite ape de gură utilizează acest ulei, în combinație cu alte uleiuri esențiale pentru a combate placa dentară și gingivita. Aceste efecte au fost dovedite în diferite studii efectuate pe oameni. Efecte similare are și guma de mestecat ce conține acest ulei, dar ar fi de preferat să o evitați pentru că nu este chiar cel mai sănătos produs.

Nu sunt încă dovezi suficiente pentru utilizarea lui pentru tratarea artritei, rănilor, vânătăilor, diabetului și reducerea durerilor musculare, însă rezultate preliminare arată că ar putea avea câteva efecte în acest sens.

Ceaiul de eucalipt are în general aceleași efecte benefice ca uleiul, însă și aceleași efecte secundare.

Mai este utilizat și ca insecticid.

Efecte adverse, contraindicații și interacțiuni
Nu ingerați ulei de eucalipt sau cineol decât cu acordul medicului pentru că este periculos (toxic). În general, pentru administrarea pe cale orală este indicat să îl diluați.

Ingerarea a 3.5 ml de ulei nediluat poate fi fatală. Semnele otrăvirii pot include dureri și arsuri abdominale, amețeli, pupile micșorate, respirație greoaie, greață, vărsături și diaree.

Nu administrați pe cale orală copiilor pentru că are efecte adverse grave și nu administrați sirop de tuse ce conține acest ulei copiilor sub 6 ani.

Nu aplicați pe pielea copiilor sub 2 ani (în special pe față și nas). Pentru aerosoli consultați un medic specialist.

În cazul copiilor ar fi bine să evitați și ceaiul.

În cazul adulților este relativ sigur dacă este aplicat pe piele (în general trebuie diluat) sau consumat în cantitatea găsită în mod normal în alimente. Deși frunzele, consumate în cantitatea găsită în alimente, sunt considerate relativ sigure, nu se cunosc efectele suplimentelor ce le conțin.

Persoanele ce suferă de astm, diabet, convulsii, afecțiuni renale sau hepatice, cancer (crește absorbția 5-Fluorouracil – 5-FU), care vor urma o intervenție chirurgicală sau care au tensiune scăzută trebuie să utilizeze produse ce conțin eucalipt (inclusiv ceai) doar după consultarea unui medic specialist.

Aceste produse (ulei, suplimente, ceai de eucalipt etc.) nu trebuie utilizate de femei însărcinate sau care alăptează. Cantitatea găsită în mod normal în alimente este în general sigură.

Surse
umm.edu
webmd.com
japonline.org
medicinenet.com

Print Friendly, PDF & Email

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea