Borago (limba mielului) – ulei, flori, frunze
Borago (Borago officinalis – limba mielului) este o plantă anuală, originară din Siria, ce în prezent crește în Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Europa, America de Sud și în zona mediteraneană.
Este ușor de identificat datorită florilor albastre în formă de stea. Are frunzele acoperite cu perișori albi și fructul seamănă puțin cu un castravete.
Borago se mai numește și planta albinelor sau pâinea albinelor pentru că florile sale albastre atrag albinele pe toată perioada verii.
Părțile plantei sunt utilizate și în diferite preparate culinare, în special în salate și supe.
Este utilzat și în industria cosmetică în diferite creme și loțiuni.
Florile, frunzele, tulpinile și uleiul se utilizează în scop medicinal, însă cele mai multe efecte benefice au fost observate în cazul uleiului.
Astfel, în acest articol vom trata în principal efectele uleiului din semințe de borago și mai puțin pe cele ale celorlalte părți ale plantei.
Efectele benefice ale uleiului de borago
Uleiul este produs din semințele acestei plante. Este auriu, cu o aromă plăcută.
Acesta conține vitamina A, C, niacină, colină, tiamină, riboflavină, minerale, grăsimi etc. Este cea mai bogată sursă naturală de acid gama linoleic (17-25%).
Acidul gama linoleic este un acid gras omega 6 important, ce contribuie la sănătatea pielii și articulațiilor. Este convertit de organism în prostaglandine, compuși ce reglează activitatea sistemului imunitar și diminuează inflamația. Acesta are și efect antiinflamator direct.
Un alt acid gras important este și cel linoleic. Acesta este convertit în organism în acid gama linoleic.
Atât planta cât și uleiul se utilizează pentru tratarea / ameliorarea multor afecțiuni, însă în cele mai multe cazuri nu există dovezi științifice care să susțină utilizarea borago pentru tratarea / ameliorarea lor.
Totuși, există câteva dovezi științifice preliminare care sugerează că acesta poate avea și anumite efecte benefice.
Astfel în cadrul studiilor au fost observate următoarele efecte benefice / terapeutice:
– îmbunătățește activitatea pulmonară în cazul bolnavilor aflați în stare critică – scade numărul de zile petrecute la terapie intensivă și numărul de zile în care este nevoie de ventilație asistată în cazul pacienților care suferă de sindromul de detresă respiratorie acută.
– îmbunătățește dezvoltarea copiilor născuți prematur. Laptele praf ce conține și acizi grași din ulei de borago și ulei de pește facilitează dezvoltarea sistemului nervos al copiilor născuți prematur. Este mai eficient în cazul băieților.
– uleiul de borago, împreună cu tratamentul convențional, poate diminua intensitatea simptomelor în cazul pacienților ce suferă de artrită reumatoidă (după un tratament de șase săptămâni). Efectele durează aproximativ 5-6 luni.
– un studiu a arătat că acest ulei poate ajuta persoanele obeze să nu revină la greutatea inițială după ce au slăbit.
– studii preliminare au arătat că aplicarea directă a uleiului din semințe de borago poate vindeca dermatita seboreică infantilă în 1-3 săptămâni.
– antiinflamator în cazul gingivitei.
Este posibil să fie util și în cazul sclerozei multiple și bolii Alzheimer, însă nu există suficiente dovezi în acest sens.
Studii preliminare nu au putut arăta că acesta este eficient în tratarea eczemei sau astmului.
Efecte secundare, interacțiuni și contraindicații
Este relativ sigur dacă este consumat / aplicat pe piele conform indicațiilor producătorului sau medicului specialist. Doza recomandată este cuprinsă în intervalul 1-1.4 grame pe zi.
Totuși, planta (inclusiv semințele) conține substanțe toxice numite alcaloizi de pirolizidină. Acestea produc leziuni la nivelul ficatului și cancer, în special atunci când produsele din borago sunt utilizate în cantitate mare și pentru o perioadă lungă.
Atunci când achiziționați astfel de produse trebuie să vedeți dacă pe ele scrie că nu conțin alcaloizi de pirolizidină (PA). Dacă nu scrie, nu cumpărați.
Efecte secundare minore pot fi – balonare, greață, indigestie și dureri de cap.
Efectele severe includ dureri abdominale și oprirea activității ficatului.
Nu utilizați ulei de borago dacă urmați un tratament medicamentos sau consumați și alte suplimente, fără să discutați cu un medic specialist.
Nu consumați produse din borago în timpul sarcinii și alăptării pentru că pot afecta mama și pot produce malformații. Substanțele toxice trec și în laptele matern. Cercetătorii nu știu dacă produsele fără PA sunt sigure și astfel este mai bine să nu le consumați.
Nu au fost studiate efectele asupra copiilor și astfel este mai bine să le evitați.
Este posibil ca uleiul să subțieze sângele și astfel persoanele care urmează un tratament cu anticoagulante trebuie să evite utilizarea acestuia sau să discute cu medicul specialist.