Academia Americană de Pediatrie (AAP) îndeamnă parinţii şi furnizorii de servicii medicale să înceteze prescrierea de codeină copiilor, cerând mai multă informare cu privire la riscurile utilizării codeinei în cazul pacienților cu vârsta sub 18 ani.

Un nou raport AAP condamnă utilizarea continuă a medicamentului în practicile pediatrice, în ciuda a tot mai multor dovezi care demonstrează că acest analgezic pune viaţa în pericol, putând avea reacții respiratorii fatale.

sirop pentru tuseCe este codeina?
Codeina este un medicament opioid utilizat de decenii împotriva durerii, mai ales după o intervenție chirurgicală și împotriva tusei, regăsindu-se în siropurile împotriva acesteia.

Aceasta este transformată de ficat în morfină. Din cauza variabilității genetice, în ceea ce priveşte rapiditatea cu care corpul unui individ descompune această substanţă, la unii pacienți abia dacă işi face efectul, în timp ce la alţii are un efect prea puternic.

Anumite persoane, în special copiii și cei cu apnee obstructivă o metabolizează exterm de repede și pot experimenta somnolență excesivă, grave probleme de respirație sau chiar deces, după ce au luat doze standard de codeină.

De asemenea, o altă variaţie genetică face ca aceasta să fie ineficientă pentru ameliorarea durerii în cazul a peste o treime dintre pacienți.

Riscurile consumului de codeină
În ciuda acestor riscuri bine documentate și a îngrijorărilor exprimate de numeroase organizații precum AAP, Food & Drug Administration din SUA și Organizația Mondială a Sănătății, medicamentul este încă disponibil fără prescripție medicală în diferitele formule de siropuri pentru tratarea tusei.

În plus, potrivit raportului AAP, este încă prescrisă destul de des copiilor după anumite intervenții chirurgicale cum ar fi îndepărtarea amigdalelor sau a polipilor nazali.

Aceste operații sunt uneori recomandate pentru tratarea amigdalelor mărite care provoaca apnee – o afectiune comună care implică pauze de respirație în timpul somnului. Specialiştii sunt de parere că tocmai aceste persoane, în special copiii, sunt deosebit de vulnerabile la dificultățile de respirație produse / amplificate de codeina.

Acelaţi raport citează un studiu conform căruia le-a fost prescrisă codeină între anii 2007 și 2011 la peste 800.000 de pacienti copii, sub vârsta de 11 ani (în SUA).

Chirurgii ORL au fost cei care au prescris cel mai frecvent codeina / formule lichide cu acetaminofen (19,6%), urmaţi de stomatologi (13,3%), medicii pediatri (12,7%) şi medicii generalişti / de familie (10,1%).

Raportul Academiei citează un studiu al Food & Drug Administration care a identificat 21 de decese legate de codeină la copiii cu vârsta mai mică de 12 ani și 64 de cazuri de probleme respiratorii severe, în ultimii cincizeci de ani. Acestea sunt doar cele identificate, numărul fiind probabil mult mai mare.

Recomandări
Academia Americană de Pediatrie şi-a întărit avertismentele cu privire la prescrierea de codeină la copii din cauza rapoartelor de deces și a riscurilor în ceea ce priveşte efectele secundare periculoase, inclusiv problemele de respirație.

Medicii și părinții ar trebui să aleagă soluţii alternative atunci când este posibil, ca de exemplu acetaminofenul (paracetamolul) sau ibuprofenul pentru dureri, şi remedii simple, – cum ar fi gheaţa – după amigdalectomie, este de părere Dr. Charles Cote, un anestezist din Boston si coautor al raportului.

Noul raport prezintă alternativele potențiale în ceea ce priveşte ameliorarea durerii la copii, dar recunoaște că există puține medicamente sigure și eficiente pentru uz pediatric.

“Managementul eficient al durerii la copii ramane o provocare”, a declarat autorul principal al raportului, Joseph D. Tobias, MD, FAAP, “deoarece organismul copiilor procesează medicamentele diferit de cel al adulților.“ De aceea, este necesară continuarea cercetărilor privind un tratament sigur împotriva durerii la copii.

Surse
aap.org

Print Friendly, PDF & Email