Peste 250 de plante au efect hipoglicemic, însă foarte puţine dintre acestea produc comă sau deces. Dintre acestea se remarcă planta numita Ackee (Blighia sapida).

Aceasta este o plantă cultivată intens în Jamaica, America Centrală, America de Sud. Caraibe, Florida, Africa de Vest etc.

Fructele acestei plante, atunci cand sunt necoapte, conţin două substanţe toxice (hipoglicină A şi hipoglicină B). Cea mai periculoasă este hipoglicina A. Aceasta este o toxină hidrosolubilă ce produce hipoglicemie prin afectarea capacităţii ficatului de a produce glucoză.

Ackee - fruct toxic, sursa de hipoglicinăCauzele principale ale otrăvirii cu hipoglicină sunt:
– consumul fructelor necoapte de Ackee;
– consumul de fructe ce au fost deschise forţat (înainte de maturitate);
– consumul de produse ce conţin apă în care au fost gătite fructe necoapte.

Efectele consumului de fructe necoapte de Ackee
Consumul de produse ce conţin Ackee ce se încadrează în cele trei situaţii de mai sus conduce la: greaţă, vărsături, sete, delir, febră, hipoglicemie (sub 20 mg/dl), crize, comă şi deces.

Efectele sunt resimţite mult mai puternic de persoanele subnutrite şi de copii.

Otrăvirea cu hipoglicină provenită din fructul de ackee a condus la decesul a peste 5000 de persoane din 1886, însă se consideră că din cauza evidenţei deficitare numărul lor este mult mai mare.

Simptomele se instalează foarte rapid, vărsăturile începand în maximum 2-6 ore de la ingerare. Acestea sunt în general urmate de o pauză de aproximativ 18 ore după care începe o a doua serie de vărsături. Daca pacientul nu este tratat corespunzator, acest al doilea episod poate conduce la coma şi deces.

În cazul otrăvirii severe, decesul survine în aproximativ 12 ore de la ingerare, dar au existat şi cazuri în care decesul a fost înregistrat la o oră după ingerare. Mortalitatea în acest caz este destul de ridicată în rândul persoanelor netratate (aproximativ 80%).

Hipoglicina A este şi teratogenă (produce malformaţii ale fătului).

Cele mai frecvente metode de tratare a otrăvirii sunt: administrarea de glucoză lichide şi electroliţi, administrarea de medicamente pentru prevenirea crizelor, lavaj gastric etc.

Pentru mai multe informaţii despre tratament puteţi consulta sursele acestui articol.

Chiar daca fructul copt este sigur (conţine o cantitate foarte mică de hipoglicină), produsele provenite din tările producătoare au fost de foarte multe ori contaminate cu fructe necoapte şi au produs efecte grave.

Astfel, avand în vedere ca riscul este destul de mare, efectele sunt foarte grave şi că există multe fructe sigure ce pot fi consumate nu recomandăm consumul de fructe de ackee (chiar dacă acestea au o valoare nutritivă ridicată). Această recomandare se aplică în special copiilor, vârstnicilor şi femeilor însărcinate.

Un alt fruct suspectat ca produce efecte similare (în special în India şi Vietnam în timpul recoltării) este lychee, o plantă înrudită cu ackee. Seminţele de lychee (nu trebuie consumate) conţin o substanţă numită MCPG, aceasta fiind asemănătoare hipoglicinei A.

Astfel, avand în vedere că în general seminţele de lychee sunt eliminate (riscul este mai mic decat în cazul fructelor de ackee) nu recomandam consumul de lychee copiilor, vârstnicilor şi femeilor însărcinate, adulţii sănătoşi putând consuma aceste fructe cu moderaţie.

Atenţie şi la alte fructe provenite de la plante înrudite cu ackee şi lychee precum rambutan şi longan, acestea având efecte similare cu cele menţionate mai sus dacă sunt consumate necoapte.

Surse
edu.pk
nih.gov
nih.gov
cdc.gov
cdc.gov
medscape.com

Print Friendly, PDF & Email