Nu consumaţi anason stelat japonez!
Anasonul stelat chinezesc (Illicium verum) este utilizat destul de des ca şi condiment şi este considerat a fi sigur pentru consumul uman.
Anasonul stelat japonez (Illicium anisatum), o “ruda” apropiată a varietăţii chinezeşti, este recunoscut ca fiind o plantă foarte toxică, improprie consumului uman, şi trebuie utilizat doar în scop decorativ.
Anasonul stelat japonez conţine neurotoxine puternice precum anisatina, neoanisatina, pseudoanisatina şi alte substanţe toxice.
Au fost multe cazuri în care ceaiul de anason stelat a produs diferite afecţiuni, în special în cazul copiilor trataţi de colici cu ceai obţinut din această plantă.
Aceste afecţiuni au inclus crize, greaţă, vărsături, iritabilitate, hiperexcitabilitate etc. Simptomele pot să apară după o doză, două, trei şi uneori chiar şi după expunere timp de două săptămâni. În general apar în primele 12 ore după expunere.
Aceste cazuri au fost întâlnite în state precum SUA, Franţa, Elveţia, Spania, Scoţia, Olanda, China, Japonia.
După încetarea consumului şi tratament corespunzator toate persoanele afectate s-au însănătoşit.
Problema a apărut din cauza contaminării ceaiului sigur (chinezesc) cu varietatea japoneză şi dificultăţilor întâmpinate în deosebirea varietăţii chinezeşti de cea japoneză.
Ar fi fost foarte util pentru dumneavoastră să vă pot spune cum le puteţi deosebi, însă identificarea fizică este foarte greu de realizat chiar şi de către experţi şi de multe ori insuficientă.
Diferenţele dintre cele două varietăţi pot fi detectate eficient prin cromatografie, analiză chimică, microscopie etc.
Astfel, este indicat consumul de ceai de anason stelat chinezesc ce provine din surse sigure.
Pentru a nu vă asuma riscuri inutile consider ca acest tip de ceai (din anason chinezesc) nu trebuie administrat copiilor şi femeilor însărcinate.
Surse
fda.gov
nih.gov
ahpa.org
medicinet.com
aappublications.org