Cucurbitacine – toxicitate, proprietăţi anticancerigene
Acest articol face parte dintr-o serie de articole prin care încerc să dezvolt articolul prezent aici care are scopul de a vă face cunoscute toxinele naturale prezente în alimente şi modul în care puteţi să le evitaţi.
În acest articol vă voi prezenta cucurbitacinele. Acestea sunt substanţe ce se găsesc în special în plante din familia Cucurbitacea (dovlecei, castraveţi, zucchini, pepeni etc.).
Toxicitate
Aceste substanţe sunt printre cele mai amare cunoscute şi în cantităţi minuscule pot alunga erbivorele. În mod normal acestea sunt produse de plante în cantitate foarte mică şi nu reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor şi animalelor.
Totuşi, dacă planta întâlneşte conditii nefavorabile (temperaturi mari, secetă, soluri cu o fertilitate scăzută, pH scăzut etc.) concentraţia de cucurbitacine poate creşte, ceea ce face ca alimentul respectiv să fie amar şi toxic.
În cazul insectelor aceste substanţe declanşează mâncatul compulsiv şi din această cauză sunt utilizate, în amestec cu alte substanţe, pentru obţinerea unor pesticide mai eficiente.
Astfel, puteţi intra în contact cu acestea dacă ingeraţi alimente ce conţin în mod natural cucurbitacine sau care au fost stropite cu pesticide ce le conţin.
Au fost observate destul de multe cazuri de otrăvire cu cucurbitacine, produse în special de zucchini şi castraveţi.
Cele mai frecvente efecte ale otrăvirii sunt: crampe abdominale, diaree, greaţă, vărsături, deshidratare, pierderea cunoştinţei şi în cazurile grave chiar comă şi deces.
Simptomele otrăvirii cu cucurbitacine apar în general în primele trei ore după ingerare. Este necesară o cantitate destul de mică de aliment contaminat pentru a produce aceste simptome şi astfel vă sfătuim să nu consumaţi alimente ce au un gust amărui chiar dacă acesta este suportabil.
Dacă la primul contact cu alimentul vi se pare că acesta este amărui nu îl ingeraţi şi aruncaţi restul.
Ca recomandare generală: nu consumaţi alimente care sunt amare.
Proprietăţi anticancerigene
Au fost identificate aproximativ 40 de substanţe din această clasă, multe dintre ele fiind subiectul unor teste în scopul determinării capacităţii acestora de a inhiba sau distruge celulele canceroase.
Studiile efectuate până în prezent arată că aceste substanţe au un efect destul de puternic asupra celulelor canceroase (mai multe tipuri de cancer) atunci când sunt utilizate singure sau împreună cu medicamente convenţionale.
Totuşi, sunt necesare studii suplimentare care să identifice curcubitacinele ce pot preveni sau trata cancerul (în funcţie de tipul de cancer), dozele, modul de administrare, sinergia dintre acestea şi alte substanţe / medicamente.
Aveţi în vedere că aceste substanţe sunt toxice şi nu trebuie utilizate pentru prevenirea sau tratarea cancerului fără consultarea unui medic specialist. Având în vedere stadiul incipient al cercetării efectelor cucurbitacinelor este posibil ca şi medicul specialist să nu fie în măsură să ofere o părere avizată.
Surse
nih.gov
nih.gov
excli.de
ncsu.edu
oshu.edu
aacrjournals.org
foarte interesant.