Galben de chinolină este un colorant alimentar sintetic. Acest aditiv alimentar a fost evaluat de FAO și WHO de mai multe ori și a fost satabilită o doză zilnică adecvată de 0.5 mg/kgc/zi.

Efectele consumului de alimente ce conțin E104
Galben de chinolină face parte din grupul celor șase aditivi alimentari ce sunt responsabili pentru sindromul de hiperactivitate și deficiență de concentrare la copiii de 8 și 9 ani (ADHD).

Deși este un aditiv permis în UE, este interzis în țări precum Australia, Japonia, Norvegia și Statele Unite.

Analizele arată că E104 este absorbit din alimente doar în proporție de 3-4%, dar studiile pe termen lung au arătat că acesta este biodisponibil și astfel poate interveni în diferite procese metabolice.
e104 galben de chinolinaÎntr-un studiu efectuat pe rozătoare, galben de chinolină a produs scăderea numărului de globule albe dar acest efect nu a fost considerat a fi de importanță majoră.

Într-un alt studiu, efectuat pe rozătoare ce au fost hrănite cu galben de chinolină (2-5% din dietă – o doză de 5000 de ori mai mare decat doza zilnica adecvată), a fost observată scăderea în greutate a masculilor dar și a noilor născuți. În urma acestui studiu, doza zilnică adecvată a fost modificată de la 0-10 mg/kgc/zi la 0.5 mg/kgc/zi.

Comisia de evaluare a E104 a considerat că acest colorant nu are efecte cancerigene deși într-un studiu au fost observate leziuni la nivelul ADN.

Alte efecte ale consumului de alimente ce conțin galben de chinolină sunt: urticarie, rinită și agravarea simptomelor astmului. Comisia de evaluare a admis că există persoane ce pot fi afectate de E104 și dacă se încadrează în doza zilnică adecvată.

Dupa ce a evaluat documentele disponibile, comisia de evaluare a considerat că galben de chinolină reprezintă o sursă suplimentară de plumb și aluminiu și că doza zilnică adecvată este depășită zilnic de aproape toți cetățenii Europei. Singura măsură luată a fost reducerea dozei adecvate, fapt ce nu cred că va influența foarte mult consumul de E104.

Surse de galben de chinolină
Galben de chinolină se găsește în înghețată, bomboane, acadele, pește afumat, ruj, medicamente etc.

Print Friendly, PDF & Email