Guma acacia (arabică) sau E414
Guma arabică, cunoscută și sub denumirea de gumă acacia este un produs natural obținut din secreția (rașina) plantei de acacia (senegal și seyal).
Cel mai mare producător de E414 este Sudanul. Această țară realizează aproximativ 70-80% din producția mondială.
Cultura de acacia este pentru foarte mulți fermieri singura sursă de venit (se estimează că aproximativ cinci milioane de persoane din Sudan depind de producția de gumă arabică).
Guma arabică este un produs inodor și insipid ce conține glucide, acizi, calciu și alte minerale.
Componenta principală este arabina, sarea de calciu a polizaharidei acid arabic. Este foarte solubilă în apă și insolubilă în alcool.
Este utilizată atât în produse farmaceutice cât și în alimente ca stabilizator, agent de îngroșare și emulsifiant.
De asemenea, E 414 este utilizat ca tratament tradițional pentru diferite afecțiuni renale.
Efectele consumului de gumă arabică
Aceasta gumă este o sursă de fibre alimentare și poate diminua pofta de mancare, ceea ce poate conduce la scăderi în greutate.
Deși majoritatea fibrelor alimentare reduc nivelul de colesterol, cercetările nu au putut demonstra că guma arabică are un efect similar. În cazul testelor pe animale a fost observat un efect invers, iar în cazul oamenilor nu a avut efecte.
Există câteva dovezi care indică faptul că mestecând gumă de acacia timp de 10 minute, de cinci ori pe zi, se reduce placa dentară mai mult decât mestecând gumă de mestecat.
De asemenea, guma arabică este utilizată în preparate care reduc inflamația de la nivelul mucoaselor și țesuturilor. Astfel, este utilizată în siropuri de tuse, preparate cu acțiune asupra sistemului digestiv și produse pentru grăbirea vindecării.
În trecut era administrată intravenos pentru scăderea tensiunii arteriale dupa intervenții chirurgicale, însă s-a renunțat la această practică pentru că avea efecte secundare grave precum leziuni renale și hepatice și reacții alergice.
Astfel, este considerată un produs relativ sigur atunci cand este ingerată, însa uneori poate produce reacții alergice, balonare, greață, iritații.
A fost utilizată fără efecte adverse majore o cantitate zilnică de 30 de grame, timp de șase săptămâni.
Nu au fost efectuate teste care să evalueze efectele consumului de gumă arabică în timpul sarcinii și alăptării și astfel este recomandat să o evitați.
De asemenea, nu este recomandat consumul E414 de către copii.
Atenție! E414 poate împiedica absorbția amoxacilinei (antibiotic). Pentru a preveni acest efect consumați gumă acacia cu cel puțin patru ore înainte de administrarea antibioticului.
De asemenea, acest aditiv alimentar facilitează distrugerea unor produse farmaceutice precum alcaloizii și anumite vitamine.
Surse de gumă acacia (arabică)
Cele mai importante surse de gumă de acacia sunt: gumă de mestecat, jeleuri, bere, băuturi nealcoolice, vinuri, sucuri naturale etc.