E223 – Metabisulfit de sodiu
Metabisulfitul de sodiu este sarea de sodiu a acidului sulfuros şi este comercializat sub formă de pudră cristalină alb-gălbuie.
Acesta este folosit ca aditiv alimentar pentru a inhiba creşterea bacteriilor şi fungilor, păstrând alimentele nealterate.Efectele consumului de alimente ce conţin E223
Metabisulfitul de sodiu (E223) este considerat un compus periculos ce trebuie evitat. Acesta poate produce reactii alergice severe atunci când intră în contact cu pielea sau cu mucoasele.
În cazul persoanelor sensibile la sulfiţi poate produce reacţii alergice puternice precum bronho-constricţie, şoc anafilactic, tuse, respiraţie greoaie, iritaţii la nivelul pielii etc.
Dacă este ingerat poate cauza greaţă, vomă, diaree, iritarea mucoaselor, dureri abdominale etc., iar doza letală pentru un adult este de 10 grame.
Doza zilnică acceptabilă este de 0.7 mg / kg corp.
E223 este un oxidant puternic şi din această cauză poate reduce cantitatea de vitamine din alimentele în care este prezent.
De asemenea, acest aditiv este o sursă suplimentară de sodiu şi persoanele ce urmează o dietă restrictivă din acest punct de vedere trebuie sa evite alimentele ce îl conţin.
Surse de metabisulfit de sodiu
Probabil aţi consumat foarte multe alimente care conţineau metabisulfit de sodiu (E223) fără să vă daţi seama. Acesta este foarte des folosit în industria vinului, iar în alimente se găseşte în foarte multe tipuri de biscuiţi şi prăjituri. Mai poate fi găsit în produsele unor lanţuri fast food şi în sucuri naturale, murături, fructe uscate şi medicamente.