Agarul sau agar – agar este un compus (polizaharidă) extras din alge ce este utilizat ca agent de gelifiere, emulsificator, agent de îngroşare şi de limpezire în industria alimentară, dar şi în industria farmaceutică, cercetare etc.

Denumirea acestui compus provine din Indonezia, unde agar reprezintă denumirea algei din care se extrage. În Japonia, ţara în care a fost descoperit, poartă numele de kanten.

Este insolubil în apă rece, însă solubil în apă caldă, se topeşte la 85 °C şi se solidifică la 32 °C. Are o putere de gelifiere foarte mare şi chiar şi la o concentraţie de 1% poate forma geluri stabile.

surse de agar e406Efectele consumului de alimente sau suplimente ce conţin agar (E 406)
Agarul, ca orice extract din plante conţine şi nutrienţi, însă nu recomandăm consumul acestui compus pentru a avea acces la nutrienţii prezenţi în el pentru ca poate avea diverse efecte adverse. Substanţele nutritive prezente în E406 (în special minerale) pot fi obţinute din alte alimente mai sigure şi din alimente neprocesate şi din această cauză am ales să nu le prezentăm în acest articol.

Nu este considerat a fi un aditiv foarte periculos, în cantităţile prezente în mod normal în alimente, însă atunci când este utilizat ca supliment alimentar sau în prepararea mâncărurilor sau băuturilor (în casă, restaurante etc. – anumite specialităţi conţin o cantitate foarte mare) poate deveni periculos.

În cantităţile prezente în alimente agarul poate produce balonare, flatulenţă, diaree (are efect laxativ), crampe abdominale etc.

În cantitate mare (suplimente alimentare, specialităţi culinare, batoane din agar) acesta poate deveni foarte periculos pentru că absoarbe apa şi îşi triplează dimensiunea. Astfel, poate produce blocaje intestinale sau esofagiene daca nu este consumat cu o cantitate corespunzătoare de apă (cel puţin un pahar de 250 ml). Este necesară asistenţă medicală de urgenţă dacă aveţi dureri în piept, abdominale, vomitaţi sau aveţi dificultăţi de respiratie sau înghiţire după ce aţi consumat agar.

De asemenea, E406 poate împiedica absorbţia nutrienţilor din alimente şi a medicamentelor.

Evitaţi consumul de agar în acelaşi timp cu medicamente destinate afecţiunilor tiroidiene pentru că acesta conţine o cantitate însemnată de iod.

Nu consumaţi agar dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi, aveţi probleme digestive (diaree, blocaje intestinale), aveţi probleme în a înghiţi, împreună cu alcool sau fără să consultaţi un medic specialist.

Surse de agar (E406)
E406 este alternativa vegetală la gelatină şi se găseşte în foarte multe produse destinate persoanelor care din motive religioase sau alimentare nu pot consuma gelatină (gelifiant de origine animală).

Acest compus se găseşte în produse precum băuturi, jeleuri, îngheţată, prăjituri, bomboane, produse din carne, supe instant, budincă, sosuri, fondante, creme, iaurt, gem, marmeladă etc.

Agarul se găseşte şi în suplimente alimentare pentru slăbit şi în laxative.

Print Friendly, PDF & Email