Sorbat de potasiu – E202
Sorbatul de potasiu este un conservant foarte des folosit în industria alimentară şi este produs prin sinteză chimică. Se comercializează sub formă de cristale albe şi este o substanţă solubilă în apă. Se mai numește și sorbitat de potasiu.
Acesta are rolul de a inhiba dezvoltarea drojdiilor şi mucegaiurilor din alimente şi produse cosmetice.
Efectele consumului de alimente ce conţin sorbat de potasiu
Sorbatul de potasiu a fost subiectul multor studii. Aceste studii au arătat că E202 nu are o toxicitate ridicată nici în cantităţi mari. Acest lucru se datorează faptului că sorbatul de potasiu după ce pătrunde în organism este descompus în apă şi bioxid de carbon în timpul Ciclului Krebs.
DL 50 (doza la care 50% din animalele testate decedează) a sorbatului de potasiu este de aproximativ 5 g/kgc, similară cu cea a sării de bucătarie. Acest lucru nu înseamnă ca nu este o substanţă ce poate avea efecte negative asupra organismului.
E202 este un aditiv ce irită pielea, ochii şi mucoasele, iar cosmeticele în care este prezent trebuie evitate.
Consumul de sorbat de potasiu poate produce alergii, dureri de cap, diaree, greaţă şi poate agrava simptomele astmului. Doza considerată sigură este de 25 mg/kgc.
Alimente în care este prezent sorbatul de potasiu E202
După cum am menţionat la începutul articolului, sorbatul de potasiu este un aditiv foarte des utilizat şi se găseşte în alimente ca painea, branza topită, băuturi, maioneză, salate, prăjituri, măsline conservate, sosuri, peşte afumat şi vin.
De obicei acest conservant este folosit împreună cu alţi aditivi şi chiar dacă E202 pare sigur, alimentele în care se găseşte nu sunt.
Foarte util site-ul dv.! Căutam informații despre sorbatul de potasiu (interesat fiind de componentele din Aloe Vera Gel din comerțul online), dar am găsit aici informații pertinente despre toți aditivii alimentari. Vă mulțumim cu recunoștință!
Mulțumesc. Mai am multe de făcut. Păcat că nu am mai avut timp în ultima perioadă. Sper ca 2020 să vină cu o revenire în forță:))
Aud mereu sfatul “citeste eticheta si nu cumpara produse cu aditivi, E-uri, etc.”. Imi puteti spune un produs din comert, care are eticheta si nu contine cele enumerate?
Sunt foarte multe, trebuie doar să căutați. Cel mai greu se găsesc cele din categoria preparate din carne, dar și aici se găsesc (chiar românești) – de exemplu Salinate (din MEGA), cârnați de la Caroli parcă în Kaufland etc. Foarte multe produse lactate fără aditivi. Paste făinoase, pâine grâu întreg și multe alte branduri. Multe conserve, inclusiv pate (parcă Via de la Scandia era unul fără E-uri), aproape toate legumele și fructele congelate etc. Totuși trebuie citită eticheta cu atenție (lista ingredientelor) pentru că de multe ori producătorii încearcă să inducă în eroare consumatorul prin expresii de tipul – Fără glutamat de sodiu, Etichetă curată, fără conservanți etc. Este mai greu la început până găsiți produse din toate tipurile de alimente. Apoi va fi foarte usor.
Salut, in primul rand va multumesc pentru implicare 🙂
In rest, sunt curios care este semnificatia masurii dozei (ex. 25 mg/kgc) – acest kgc?
Si nu am inteles exact, daca e202 pare sigur, alimentele in care se regaseste nu sunt – deoarece contin si alte chimicale, sau pur si simplu pentru ca nu sunt autentice?
Numai bine!
Mulțumim și noi că ne urmăriți. Este vorba de kilogram corp adică o doză de 25 mg pentru fiecare kg al unei persoane. Nu sunt sănătoase pentru că sunt foarte departe de produsul natural și pentru că sunt pline de aditivi alimentari.
Foarte informativ. Am vazut foietaj la Lidl, inghetat, facut doar din faina, apa si acest sorbat. M-am bucurat ca atunci cand am pofta de foietaj pot cumpara de la Lidl ptr. ca nu are 10 randuri de ingrediente si nici nu este facut cu untura, ca cel de la patiseriile autentice, dar are sorbat. Am cautat informatii si poate doar odata o sa incerc. Avand in vedere ca 98% alimentatia mea nu cuprinde mancare procesata, din cand in cand este Ok. Am luat foietaj de la patiserie autentica si dupa 15 min de mancat am inceput sa am un gust de untura in gura care venea de la foietaj. Am cumparat crezand ca este facut cu UNT dar sora mea mi-a spus ca in general se foloseste untura…
Draga mea, nimic din comert nu este facut cu unt adevarat, poate cel mult cu variantii de unt de o foarte slaba calitate. Azi toti saracii cauta pret cat mai mic si calitatea este pe masura. Majoritatea s-a obisnuit sa manance rahat mult si ieftin, plin de chimicale decat putin si calitativ.
Fetele mele au rosu în gât iar după o vizită la doctor ni s-a prescris Biosept care contine zaharul invertit Si sorbatul de potasiu…Si ma tot întreb cum sa le dau fetelor mele asa ceva la 4 ani, si un bebeluș de 4 luni?! Uneori ma întreb în ce lume trăim…mierea e interzisă pana la 1 an dar toate e-urile astea Si zaharul/aspartamul nu… 🙁
Îmi pare bine că am descoperit acest site!
Căutam informații despre sorbatul de potasiu iar pagina cu toate E-urile nocive și prezența lor în diverse alimente (mă întreb dacă mai pot fi numite alimente …).
Sunt hiperergică la aproape toate produsele alimentare, mai simplu îmi este să spun ce tolerez decât ce nu.
Nu consum absolut niciun aliment preparat industrial din carne sau gen icre, etc, fără lactate (doar -puțin cașcavel, bine ales), exclus total sucuri carbogazoase.
Chiar și produsele naturiste – plante medicinale de la plafar sau de la culegători – îmi provoacă alergii puternice; zarzavaturile și legumele le aleg de la anumiți producători.
De 30 de ani nu folosesc medicamente, nici măcar o aspirină, nu fac răceli, gripe, chiar dacă toți în jurul meu sunt gripați.
Alergiile se manifestă brutal, cu edem alergic Quinke – față și gât umflate, hipersomnie – la limita șocului anafilactic , dureri și umflături la articulațiile mari (coate, genunchi) și respirație șuierată cu acumulare de mucus, sufocare.
Am cumpărat sirop de patlagină (fares) care mi-a făcut bine primele două zile, am respirat ușor și adânc, apoi sorbatul de potasiu și zahărul introvertit m-au dat gata, m-au alergizat în „stilul lor”
Mulțumesc pentru informațiile citite până acum și, evident, pentru cele pe care le voi mai citi pe acest site.
Va multumesc pentru aprecieri! Nu putem detalia lista de alimente ce contin sorbat de potasiu (E202) pentru ca sunt foarte multe si se schimba mereu. Ceea ce puteti face este sa cititi cu atentie etichetele produselor pe care le achizitionati si sa le eliminati pe cele care contin aditivi alimentari.
Bine te-am gasit sau bine am venit in lumea ta.
Eu personal, sunt facut praf, acum 2 ani nu puteam merge prin soare, nu puteam fi stresat, suparat sau fericit. Instant mi se inroseau bratele, fata, pieptul si pulpele. O urticarie foarte urata si dureroasa.
Sunt alergic mai la tot, pur si simplu cred ca mi-a cedat organismul la varsta de 28 de ani. Prefer sa nu iau pastile si sa mananc ce vrea “domnul sef”. O sa traiesc tot restul vietii asa, n-am de ales; m-a facut mai ordonat si m-a indreptat spre alimentele crude, neprocesate si slabe. Ce-i drept ma simt mult, mult mai bine.
Alergiile trec foarte bine cu terapia Bowen.