Indigotina este un colorant sintetic ce dă culoarea albastră alimentelor. Acest colorant se mai numeşte şi carmin indigo şi poate fi prezent pe etichetele alimentelor sub una din denumirile de mai sus.
indigotina - E132Efectele consumului de alimente ce conţin indigotină
Indigotina (E 132) poate produce alergii, iritaţii ale pielii şi mucoaselor şi probleme respiratorii (dacă este inhalat). Consumat în cantităţi mari poate produce afecţiuni grave ale sistemului circulator ducând chiar la accident vascular cerebral sau la infarct miocardic.

Testele efectuate de agenţiile internaţionale nu au găsit dovezi în ceea ce priveşte caracterul cancerigen al E132.

Acest aditiv (indigotine) este considerat un aditiv alimentar ce are o toxicitate redusă şi care nu afectează sistemul reproducator, nu este cancerigen şi nici teratogen (nu produce malformaţii fătului).

Este interzis în Norvegia şi nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi în cea a persoanelor alergice.

Surse de indigotină – E132
Se găseşte în general în băuturi ce se prepară din concentrat, bomboane, băuturi racoritoare, îngheţată, produse de cofetarie şi medicamente.  E132 este folosit şi pentru diagnosticarea unor afecţiuni renale.

Print Friendly, PDF & Email