Glutamatul de calciu este un aditiv alimentar folosit ca potenţiator de gust. Acesta este sarea de calciu a aminoacidului natural, neesenţial acid glutamic.
În mod industrial se obţine prin fermentare din gluten, proteină din soia, cereale şi melasă.
glutamat de calciuEfectele consumului de alimente ce conţin glutamat de calciu
Alimentele ce conţin glutamat de calciu (E 623) pot accentua simptomele astmului şi nu sunt indicate în alimentatia copiilor pentru ca le pot afecta sistemul nervos. Efectele acestui aditiv alimentar sunt similare efectelor glutamatului de sodiu şi nu are rost să le reluăm.

Glutamatul de calciu este folosit în alimentele destinate persoanelor ce doresc să reducă aportul de sodiu, fiind un înlocuitor al sării de bucătarie, dar şi al glutamatului de sodiu.

Acest aditiv înlocuieşte sarea şi glutamatul de sodiu fără să altereze gustul alimentelor şi de aceea a devenit un aditiv foarte des folosit în industria alimentară.

Alimente în care este prezent glutamatul de calciu – E 623
Alimentele în care se găseşte sunt: legume conservate, ton în conservă, multe produse congelate, sosuri, chipsuri, supe şi mezeluri.

Print Friendly, PDF & Email