Silicat de calciu – E552

0

Silicatul de calciu este un aditiv alimentar ce se găseşte sub formă de pulbere albă, are o densitate scăzută şi o putere mare de absorbţie.

E552 este o substanţă insolubilă în apă şi alcool etilic, dar formează un gel cu acizii minerali.

Acest aditiv alimentar are multe alte utilizări în afara sectorului alimentar, fiind utilizat în izolarea termică a locuinţelor şi a ţevilor, ca înlocuitor al azbestului. E552 se mai găseşte şi în cărămizi şi ţiglă.

Silicatul de calciu este obţinut din piatră de var şi pămant de diatomee (organisme unicelulare ce au un perete celular unic format din hidroxid de siliciu hidratat).

silicat de calciuEfectele secundare ale consumului de alimente ce conţin E552
Cercetările indică faptul că silicatul de calciu este o substanţă relativ sigură şi că nu are efecte secundare. Totuşi, vă recomandăm să evitaţi alimentele care îl conţin pentru că acesta poate avea efecte secundare pe termen lung din cauza conţinutului de metale grele (plumb, cadmiu şi arsenic).

Surse de silicat de calciu
Silicatul de calciu se găseşte în foarte multe alimente: sare, creme, brânză, îngheţată etc.

O altă sursă de E552 sunt medicamentele şi suplimentele nutritive. În suplimente nutritive este folosit ca sursă de calciu şi siliciu.

Print Friendly

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.