Sunt ouăle brune mai bune pentru consum? Ouăle albe sunt nefertilizate? Are cumva culoarea ouălor o semnificație diferită?

Răspunsul este foarte simplu. Există numeroase zvonuri privind culoarea ouălor. Unii oameni sunt de părere că ouăle cu coaja brună sunt mai sănătoase pentru că acestea conțin mai mulți nutrienți, alții spun că acestea sunt mai indicate la gătitul unor preparate, în timp ce ouăle cu coaja albă sunt mai indicate la coacerea prăjiturilor.

Pentru a dărăma toate miturile care există în legătură cu acestea, iată ce spun cercetătorii. Indiferent de culoarea cojii, brună sau albă, ouăle sunt identice în interior, iar acestea vă vor furniza aceiași cantitate de nutrienți. În plus, au același gust, fiind la fel de delicioase.

ouă albe și ouă roșiiContrar convingerilor comune, în medie, coaja acestora are aproximativ aceiași grosime. Aspect ce este relevant doar când vorbim despre vârsta găinilor ouătoare. Cele tinere fac ouă cu coajă mai tare, adevăr care se aplică atât ouălor de culoare albă, cât și celor brune.

Ca regulă generală, se consideră că găinile cu lobii urechilor albi și cu un penaj mai deschis produc ouă de culoare albă, iar găinile cu lobii roșii și cu un penaj mai inchis produc ouăle brune.

Culoarea penelor este un indicator secundar, cel mai important fiind cel legat de culoarea lobilor urechilor.

Cum a apărut zvonul că ouăle cu coaja brună sunt mai bune decât cele cu coaja albă? Cumpărătorii consideră că un produs mai scump este în mod automat și mai bun sau că este de calitate superioară, nu-i așa?

Nu și în acest caz! Ouăle brune costă mi mult pentru că găinile care le produc consumă de obicei mai multă mâncare decât găinile care fac ouă albe, ceea ce înseamnă că acele găini costă mai mult să fie întreținute.

Din această cauză producătorii sunt nevoiți să mărească prețul ouălor produse de găinile respective.

Acest lucru explică motivul pentru care ouăle albe tind să fie mai ușor de găsit în supermarket-uri. Ouăle albe sunt pur și simplu mai eficiente din punct de vedere al costurilor.

Un alt mit este acela conform căruia ouăle cu coaja brună au un gust mai bun, dar cum am specificat, este și acesta tot un mit.

Diferența de gust nu depinde de culoarea cojii, ci de alimentația găinilor, tot  așa cum alimentația animalelor poate modifica și gustul cărnii respectivului animal.

Cu toate că pentru producători este mai scump să le producă, atâta timp cât consumatorii vor solicita și vor cumpăra ouă cu coaja brună, aceștia vor continua să le producă.

Print Friendly, PDF & Email