Verde S sau verde briliant este un colorant sintetic produs din gudron de carbune. Acesta este folosit pentru a da culoarea verde a produselor alimentare.

Verde S est un colorant vital, ceea ce înseamnă că poate fi folosit pentru a colora celule vii. Această proprietate a colorantului este utilă în oftalmologie unde este folosit pentru diagnosticarea unor afecțiuni ale suprafeței ochiului.
Verde S - e 142Efectele consumului de alimente ce conțin verde S (E 142)
E 142 este interzis in Canada, Finlanda, Japonia, Norvegia, Suedia și SUA. A fost evaluat în 1969, 1975 și 1984. În 1984 doza zilnică admisă a fost scăzută de la 25 mg/kgc/zi la 5 mg/kgc/zi. Cercetătorii au considerat aceasta doză ca fiind sigură dupa ce au fost efectuate teste pe soareci la doze de 500 mg/kgc/zi.

În concentrații peste doza maximă admisă E142 produce alergii, anemie, insomnii și agravează astmul.

Nu este recomandat copiilor pentru că poate produce hiperactivitate.

E 142 este și o sursă de metale grele, crescând astfel doza ingerată. Conține, în cantități mici, plumb, cupru, crom, arsenic, mercur, zinc, antimoniu, nichel și bariu.

Alimente în care este prezent verde S (E 142)
E 142 poate fi utilizat în sos de mentă, deserturi, bomboane, jeleuri, înghețată, creme pentru prăjituri și torturi, mazăre la conservă etc.

Print Friendly, PDF & Email