Nitritul de potasiu este o substanță solidă, solubilă în apă, de culoare alb – galbuie. E 249 este un mineral natural ce poate fi obținut prin exploatarea resurselor naturale sau prin sinteză chimică din nitratul de potasiu.

E249 este utilizat ca stabilizator de culoare în produsele din pește, carne și în murături. De multe ori este utilizat împreună cu nitritul de sodiu și cu nitrații de sodiu și potasiu.

nitrit de potasiu sau e249Acesta are și rol de conservant în produsele din carne unde împiedică dezvoltarea bacteriei Clostridium botulinum, bacterie ce produce toxina botulinică.

Efectele E249
Ca și alte săruri similare (de exemplu nitrat de potasiu) este toxic dacă este ingerat. Testele de laborator au arătat că nitritul de potasiu poate produce mutații în cazul tuturor categoriilor de persoane și malformații în cazul fătului.

Nitriții sunt precursori ai nitrozaminelor, substanțe posibil cancerigene. În plus, aceștia pot interacționa cu hemoglobina și pot diminua capacitatea sângelui de a transporta oxigen.

Cei mai expuși sunt copiii pentru că sângele lor interacționează mult mai puternic cu nitriții.

Printre posibilele efecte ale nitritului de potasiu (pe lângă cele de mai sus) se numără respirația greoaie, amețeala, durerile de cap, greața, vărsăturile etc.

E 249 poate afecta și rinichii.

Doza maximă admisă de nitrit de potasiu este de 0.06 mg / kg corp. Acesta este și o sursă suplimentară de arsenic, plumb și alte metale grele.

Legislația UE permite o doză de nitriți (inclusiv de sodiu) de 50 – 175 mg / kg de produs, în funcție de tipul de produs. Totuși, există țări precum Danemarca ce la nivel național nu permit doze mai mari de 60 mg / kg produs decât în cazul unui număr mic de produse.

Pentru a afla mai multe despre efectele nitriților și nitraților puteți consulta articolele de mai sus (link în articol).

Având în vedere că acești aditivi sunt foarte pericoloși încercați să evitați produsele ce îi conțin (în special mezelurile). Dacă dumneavoastră nu reușiți, măcar nu permiteți copiilor să consume astfel de produse.

Print Friendly, PDF & Email