Nitrat de sodiu sau E 251
Nitratul de sodiu este un conservant alimentar ce se poate obţine prin extragere din minerale sau prin sinteză chimică.
Principalul producator de nitrat de sodiu, prin extragere din minerale, este Chile. După ce s-a descoperit metoda de obţinere a nitratului prin sinteză chimică, producţia prin metoda convenţională a scăzut dramatic.
La temperatura camerei E 251 este o substanţă solidă de culoare albă ce se dizolvă uşor în apă.
Se foloseste nitrat de sodiu atunci când se doreşte inhibarea bacteriei Clostridium Botulinum (de multe ori împreună cu alți conservanți precum E 249 și E 252).
Nitratul de sodiu se mai foloseşte şi pentru fixarea culorii produselor din carne şi peşte, făcându-le să pară mai proaspete.
Efectele consumului de alimente ce conţin nitrat de sodiu (E 251)
Nitratul de sodiu este toxic prin faptul că în alimente o mică parte se transformă în nitrit de sodiu. Nitritul de sodiu reacţionează cu proteinele şi formează substanţe cancerigene numite nitrozamine.
Multe studii leagă aceste substanţe de creşterea incidenţei cancerului, în special în cazul cancerului la stomac.
Pentru mai multe informaţii despre efectele nitriţilor şi nitraţilor vizitaţi link-ul de mai sus.
Consecinţele consumului de alimente şi apă cu un conţinut ridicat de nitrat de sodiu pot fi urmatoarele: albăstrirea buzelor şi pielii, oboseală, dureri de cap, ritm cardiac crescut, apariţia bolilor de inimă şi a diabetului de tip 2, etc.
Ca şi în cazul nitriţilor, copiii sunt mult mai sensibili la acţiunea nitratului de sodiu şi trebuie feriţi de alimentele ce conţin acest aditiv alimentar.
Vitaminele E şi C împiedică formarea nitrozaminelor în alimentele ce conţin nitrat de sodiu.
Femeile însărcinate nu trebuie să consume alimente ce conţin nitrat de sodiu pentru că nitriţii formati pot traversa placenta şi astfel methemoglobina formată în sângele copilului poate duce la oxigenarea ineficientă a acestuia.
Alimente în care este prezent nitratul de sodiu (E 251)
Nitratul de sodiu se găseşte în alimente ca: bacon, salam, carne afumată, cârnati, salata verde, spanac, morcovi, cartofi etc.
Pentru a reduce aportul de nitrat de sodiu trebuie să reduceţi consumul de mezeluri şi să le înlocuiţi cu carne proaspată de pui, curcan şi vită.