Nitrat de sodiu sau E 251

0

Nitrat de sodiuNitratul de sodiu este un conservant alimentar ce se poate obtine prin extragere din minerale sau prin sinteza chimica.

Principalul producator de nitrat de sodiu, prin extragere din minerale, este Chile. Dupa ce s-a descoperit metoda de obtinere a nitratului prin sinteza chimica, productia prin metoda conventionala a scazut dramatic.

La temperatura camerei, E 251, este o substanta solida de culoare alba ce se dizolva usor in apa.

Se foloseste nitrat de sodiu, atunci cand se doreste inhibarea bacteriei Clostridium Botulinum.

Nitratul de sodiu se mai foloseste si pentru fixarea culorii produselor din carne si peste, facandu-le sa para mai proaspete.

Efectele consumului de alimente ce contin nitrat de sodiu (E 251)
Nitratul de sodiu este toxic prin faptul ca, in alimente, o mica parte se transforma in nitrit de sodiu. Nitritul de sodiu reactioneaza cu proteinele si formeaza substante cancerigene numite nitrozamine.

Multe studii leaga aceste substante de cresterea incidentei cancerului, in special in cazul cancerului la stomac.

Pentru mai multe informatii despre efectele nitritilor si nitratilor vizitati link-ul de mai sus.

Consecintele consumului de alimente si de apa cu continut ridicat de nitrat de sodiu pot fi urmatoarele: albastrirea buzelor si pielii, oboseala, dureri de cap, ritm cardiac crescut, aparitia bolilor de inima si a diabetului de tip 2, etc.

Ca si in cazul nitritilor, copiii sunt mult mai sensibili la actiunea nitratului de sodiu si trebuie feriti de alimentele ce contin acest aditiv alimentar.

Vitaminele E si C impiedica formarea nitrozaminelor in alimentele ce contin nitrat de sodiu.

Femeile insarcinate nu trebuie sa consume alimente ce contin nitrat de sodiu pentru ca nitritii formati pot traversa placenta si astfel methemoglobina formata in sangele copilului poate duce la oxigenarea ineficienta a acestuia.

Alimente in care este prezent nitratul de sodiu (E 251)
Nitratul de sodiu se gaseste in alimente ca: bacon, salam, carne afumata, carnati, salata verde, spanac, morcovi si cartofi.

Pentru a reduce aportul de nitrat de sodiu trebuie sa reduceti consumul de mezeluri si sa le inlocuiti cu carne proaspata de pui, curcan si vita.

Print Friendly

Niciun comentariu

Spune-ti parerea