Acidul sorbic este un conservant alimentar sintetic ce se prezintă sub formă de cristale albe.

Acest aditiv alimentar este un acid slab ce este folosit pentru extinderea termenului de valabilitate al produselor alimentare. Este eficient împotriva fungilor, dar mai puţin eficient împotriva bacteriilor.

Acidul sorbic se găseşte în mod natural în diferite fructe, dar cel prezent în alimente este sintetizat chimic.

Nu trebuie confundat cu acidul ascorbic sau vitamina C!
acid sorbicEfectele consumului de alimente ce conţin acid sorbic
Acidul sorbic a fost îndelung studiat. Au fost efectuate studii de scurtă durată, dar şi de lungă durată, iar concluziile au fost că acidul sorbic, în dozele în care este prezent în alimente, nu prezintă un grad ridicat de toxicitate.

S-au efectuat teste pe durata a două generaţii consecutive de animale de laborator şi nu s-au descoperit efecte mutagene sau afectarea capacităţii de reproducere. Testele în care 10 % din dieta animalelor era reprezentată de acid sorbic – E 200, au arătat ca acesta nu are efecte cancerigene.

Testele în care 15% din dieta animalelor era înlocuită cu acid sorbic au avut ca rezultat moartea animalelor de laborator din cauza cancerului la ficat (cantitatea este foarte mare şi testele au fost duse la extrem pentru a vedea care este doza de acid sorbic ce produce cancer).

Toxicitatea scazută a acidului sorbic se explică prin faptul că acesta este repede metabolizat prin metode similare metabolizării acizilor graşi.

În condiţii ideale de temperatură şi concentraţie, acidul sorbic, împreună cu nitriţii, poate forma produşi mutagenici.

Din cauza toxicitatii reduse, acidul sorbic a devenit unul dintre cei mai folosiţi conservanţi alimentari.

Chiar dacă în alimente nu are o toxicitate ridicată, în medicamente şi cosmetice acesta produce reacţii alergice, iritaţii ale pielii, urticarie etc. Medicamentele şi cosmeticele ce conţin acest aditiv trebuie evitate.

Pentru că irită pielea şi mucoasele, atunci când este aplicat pe alimente sub formă de pulbere poate produce aceleaşi efecte cu cele prezentate mai sus.

Surse de acid sorbic – E 200
Acidul sorbic şi sărurile sale sunt folosiţi pentru conservarea alimentelor ca: sosuri, jeleuri, produse de patiserie, pâine, mezeluri, margarină, cereale.

Pentru că este un conservant slab şi pentru că anumite microorganisme îl pot degrada, acidul sorbic se găseşte de obicei în combinaţie cu alţi conservanţi.

Print Friendly, PDF & Email