Eritrozina este un colorant alimentar roşu/roz sintetic ce se foloseşte în diferite produse alimentare. Eritrozina mai este cunoscută și sub denumirea de roșu numarul 3.

Efectele consumului de alimente ce conţin eritrozina (E127)
Procesarea termică a alimentelor descompune eritrozina şi eliberează iodul. Iodul în exces poate deregla activitatea tiroidei producând hipertiroidism şi de aceea alimentele ce  conţin eritrozina nu sunt recomandate persoanelor ce au probleme cu glanda tiroidă.

surse de eritrozina - E127Un studiu efectuat pe animale în 1990 a arătat că eritrozina  (E127) produce cancer de tiroida şi că este toxică pentru anumite tulpini de drojdii.

Datorita unui alt studiu efectuat în 2006 s-a descoperit că eritrozina afectează aparatul genital masculin prin reducerea motilităţii şi numărului spermatozoizilor şi prin creşterea numărului de spermatozoizi anormali (dozele folosite au fost mult mai mari decât cele practicate în UE).

Eritrozina (E127) nu este recomandată în alimentaţia copiilor din cauza efectelor asupra tiroidei şi pentru că poate produce hiperactivitate.

După evaluările efectuate EFSA, FAO/WHO si JECFA din 1989 şi 1990 doza de eritrozină (erythrosine) a fost stabilită la 0.1 mg/ kgc. Această doză a fost calculată pe baza unui studiu prin care s-a observat că perturbarea activităţii tiroidei este produsă de o doză de peste 1 mg/kgc, la care s-a adăugat un factor de nesiguranţă de 10.

În 2011 eritrozina a fost reevaluată, iar concluziile au fost că efectele acesteia asupra şobolanilor nu sunt foarte relevante pentru om, dar şi că eritrozina (E127) poate fi un factor de risc în ceea ce priveşte cancerul tiroidian şi că cel mai important efect al eritrozinei este dereglarea tiroidei.

Doza admisă în alimente a fost păstrată pentru ca nu existau motive solide din cauza cărora să fie modificată. Studiile au arătat ca doza de eritrozină primită zilnic de adulţii din Uniunea Europeană este cuprinsă între 0.0031 mg/kgc şi 0.01 mg/kgc, ambele valori fiind sub limita de 0.1 mg/kgc.

Eritrozina (E127), ca şi alţi aditivi alimentari, este o sursă de aluminiu, metal toxic pentru oameni.

Surse de eritrozină
În Uniunea Europeană poate fi folosită doar în cireşe confiate şi cocktail-uri, însă în alte ţari poate fi găsită şi în compoturi, mezeluri, carne la conservă, pate de ficat, măsline umplute, ciocolată, biscuiţi, bomboane etc.

Pentru a vă face o idee, doza maximă stabilită poate fi atinsă prin consumul a 30 grame de cocktail de cireşe, dacă în acesta a fost folosită cantitatea maximă permisă de 200 mg de eritrozină per kilogram.

Recomandarea noastră este evitarea alimentelor care conţin eritrozină (E127), consumul acestora reprezentând un risc inutil.

Sursa: efsa.europa.eu

Print Friendly, PDF & Email