Caramelul – E 150

0

Ce este caramelulCaramelul este un colorant alimentar ce se obtine prin tratarea termica a carbohidratilor in prezenta acizilor, bazelor sau a sarurilor. Culoarea sa variaza de la galben sters la maro inchis.
E 150 este cel mai folosit colorant la nivel mondial (cele 4 tipuri) si poate fi gasit in aproape toate tipurile de alimente si bauturi.
Exista 4 tipuri de caramel:
E150a sau Caramel I – acest tip de caramel este preparat prin caramelizarea carbohidratilor.
In procesul de caramelizare se folosesc acizi, baze sau saruri, dar nu se folosesc substante ce contin sulfiti sau amoniac.
E150b sau Caramel II – In procesul de preparare se folosesc si sulfiti.
E150c sau Caramel III – In procesul de preparare se folosesc substante ce contin amoniac.
E150d sau Caramel IV – In procesul de preparare se folosesc substante ce contin sulfiti si amoniac.

Efectele consumului de alimente ce contin E 150
In anul 2012 CSPI a publicat rezultatele unui studiu ce a avut ca subiect caramelul folosit in Coca-Cola. Acest studiu a demonstrat prezenta unei cantitati mari de 4-MEI.

Au fost testate bauturi din noua tari, iar cantitatea de 4-Mei/355ml a fost cuprinsa intre 4 si 267 mg. Corpul de control al statului California estimeaza ca un consum de 30 mg de 4-MEI/zi corespunde unui risc de cancer de 1:100.000.

Din cauza ca acest colorant poate fi produs din foarte multe tipuri de materie prima, acesta reprezinta un risc pentru persoanele care sunt alergice la respectivele materii prime.

Materiile prime folosite la obtinerea caramelului sunt: glucoza (derivata din grau), amidon (din grau), sirop de malt (din orz) sau lactoza (din lapte).

Caramelul poate produce dereglari la nivelul sistemului digestiv si datorita acestora este posibil sa fie afectata si absorbtia medicamentelor antiepileptice.

E150 poate distruge vitaminele din complexul B si poate produce afectiuni ale rinichilor.

Nu este recomandat in alimentatia copiilor.

Alimente in care este prezent caramelul E150
E 150 se gaseste in bere, paine integrala, ciocolata, biscuiti, creme, tablete de glucoza, inghetata, gem, whisky, coniac, muraturi, bauturi tip cola, bomboane, otet balsamic, vin, cacao pudra de proasta calitate.

Print Friendly
advert

Niciun comentariu

Spune-ti parerea


two + = 11