Acidul benzoic este un conservant artificial produs prin oxidarea parţială a toluenului. Acesta este folosit ca substanţă de bază pentru a  fabrica alte substanţe chimice.

E210 inhibă creşterea mucegaiurilor şi a drojdiilor. Este foarte ineficient în inhibarea bacteriilor.

Datorită procesului de fermentaţie acidul benzoic se găseşte în mod natural în fructe.
Acidul benzoic Efectele consumului de alimente ce conţin E 210
Alimentele ce conţin E210 trebuie să fie evitate de persoanele ce au diverse alergii pentru că acesta poate produce iritatii la nivelul pielii. Nu este indicat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate.

Acidul benzoic agravează astmul şi produce tulburări neurologice.

O doză de 5mg/kgc/zi este considerată tolerabilă. Acest conservant este foarte toxic şi pentru animale şi poate produce cancer şi chiar moarte. În cazul pisicilor o doză de 300 mg/kg  omoară 50% din pisicile ce îl consumă.

Studiile au arătat că acidul benzoic împreună cu acidul ascorbic (vitamina C), găsit în aproape toate sucurile, formează benzen, o substanţă cancerigenă.

În cazul femeilor însărcinate rezultatele studiilor nu au fost concludente şi astfel nu se ştie dacă E210 este sigur în perioada sarcinii.

Cea mai mare problemă, in cazul acidului benzoic, este folosirea necorespunzatoare a acestuia. Astfel, în urma unui control efectuat în 2010 în Taiwan peste 30% din fructele uscate şi din murăturile verificate conţineau E210 în cantităţi foarte mari.

Alimente în care este prezent acidul benzoic E210
E210 este în general folosit în alimentele ce au o aciditate ridicată pentru că acesta este mult mai eficient într-un mediu acid.

Conservantul se găseşte în sucuri naturale, băuturi carbogazoase, murături în oţet, bere, cafea, gem, margarină, hering marinat, iaurt cu fructe, sirop de tuse, condimente, cidru, vin, etc.

Print Friendly, PDF & Email