Zaharina este un îndulcitor artificial care este de 200-700 de ori mai dulce decat zahărul.

E954 este folosit foarte des în combinaţie cu alţi îndulcitori pentru a ascunde defectele acestora (gust, stabilitate etc.). Se foloseşte foarte des în combinaţie cu ciclamatul şi cu aspartamul în produsele “light”.

Forma cea mai des utilizată este sarea de sodiu a zaharinei. Se foloseste şi sarea de calciu, dar mult mai rar, în special în cazul persoanelor care doresc să reducă aportul de sodiu.

Zaharina a fost descoperită din greşeală în 1879 şi a ajuns să fie utilizată la nivel mondial în perioada 1914-1918. Acest îndulcitor a mai cunoscut o creştere în perioada 1960-1970 datorită faptului că este un îndulcitor fără calorii.
Zaharina sau E 954Efectele consumului de alimente ce conţin Zaharină (E 954)
În cazul acestui îndulcitor încă nu este stabilit clar dacă este dăunator pentru organismul uman sau cât de dăunator este. Acesta a fost interzis de catre organizaţii din diferite ţări pentru ca apoi să fie reintrodus în alimentaţia populaţiei.

Singura ţară ştiută de mine care a păstrat această interdicţie din 1977 până în prezent este Canada. Această ţară, sub presiunea producatorilor de produse dietetice, analizează posibilitatea reintroducerii acesteia. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în SUA şi în alte ţări unde aceste presiuni au avut efect şi astfel zaharina a fost scoasă de pe lista aditivilor periculoşi în perioada 2000-2010.

Un studiu efectuat pe persoane din orasul Lucknow din India şi publicat în 2006 a demonstrat că o alimentaţie bogată în zaharină duce la apariţia unor probleme ale vezicii urinare. Doza administrată subiecţilor a fost cu 37% mai mare decât doza maximă admisă de 5 mg/kgc/zi.

Ce este clar în cazul E 954 este că acesta a produs cancer de vezică urinară la şobolani (în aproape toate studiile). Acest lucru l-au demonstrat şi studiile pro şi cele contra, dar s-a descoperit că anumite particularităţi ale metabolismului şobolanilor duc în prezenţa zaharinei la cancer de vezică urinară. Aceste condiţii nu se aplică şi organismului uman care nu este afectat în acest mod de zaharină sau este afectat foarte puţin.

În cazul testelor ce au fost făcute pe femei însărcinate s-a dovedit că zaharina trece prin placentă şi poate rămâne în ţesuturile fătului. Zaharina a fost găsită şi în laptele matern. Nu s-au descoperit încă efectele pe care le are zaharina asupra unui nou nascut, dar sunt sigur că nu are efecte benefice.

Consumul de zaharină nu este recomandat femeilor însarcinate sau care alăptează pentru că încă nu se cunosc efectele acesteia asupra fătului şi pentru că zaharina înlocuieşte alte substanţe de care fătul are foarte mare nevoie cum ar fi glucidele. Mamele trebuie să fie atente şi la prezenţa zaharinei în produsele destinate copiilor.

Chiar dacă zaharina este considerată sigură nu cred că trebuie să ne asumăm riscuri inutile.

Îndulcitorii artificiali se pot înlocui cu îndulcitori naturali de calitate bună (miere, melasă, fructe uscate etc.).

Nu trebuie să apelaţi la îndulcitori dacă aveţi probleme cu silueta, o alimentaţie echilibrată vă poate aduce silueta mult dorită. Cele de mai sus nu se aplică persoanelor cu glicemie ridicată (diabet). Aceste persoane trebuie să consulte un medic specialist înainte de a consuma îndulcitori.

Alimentele în care se găseşte Zaharina (E 954)
Se găseşte în foarte multe produse dietetice, cosmetice şi medicamente.
Cele mai importante produse sunt: bauturi light, gumă de mestecat fără zahăr, dropsuri fără zahăr, jeleuri, gem, dulceaţă, marmeladă, pastă de dinţi, apă de gură şi suplimente alimentare.

Print Friendly, PDF & Email