Ceara de carnauba, cunoscută și sub denumirile de ceară braziliană, ceară de palmier și E903, este un aditiv alimentar utilizat ca agent de glazurare.

Acest aditiv este obținut din frunzele palmierului Copernicia cerifera. Se obține prin uscarea la soare sau cu abur a frunzelor. După uscare se îndepărtează ceara de pe frunze manual sau mecanic.

Principalul proces de purificare a E903 constă în topirea în apă cu acid oxalic. Amestecul obținut este încălzit până la punctul de fierbere și filtrat. Ceara rămasă în filtru se poate extrage cu ajutorul solvenților (de exemplu heptan).

ceară de carnaubaPentru a obține o culoare mai deschisă se mai poate face o albire suplimentară cu apă oxigenată (H2O2).

Cel mai mare producător la nivel mondial este Brazilia.

În Uniunea Europeană este autorizat pentru utilizarea ca agent de glazurare pentru diferite produse învelite cu ciocolată, alune și boabe de cafea.

De asemenea, este permisă aplicarea E 903 pe suprafața citricelor, pepenilor, merelor, perelor, piersicilor și ananasului.

Cantitatea maximă admisă variază între 200-1200 mg / kg aliment, în funcție de tipul acestuia, cantitatea cea mai mare fiind găsită în guma de mestecat.

Se mai găsește și în suplimente alimentare, medicamente și produse cosmetice.

Efectele consumului de alimente ce conțin ceară de carnauba
E903 a fost evaluat de mai multe organisme internaționale, unul dintre ele atribuind și o doză acceptabilă de 0-7 mg/kg corp.

În 2012 ceara de carnauba a fost reevaluată, însă tot pe baza studiilor disponibile în timpul primelor evaluări (chiar mai puține).

Au fost studiate efectele E903 atunci când este utilizat o perioadă scurtă. Studiile (toate au fost efectuate pe animale) nu au  găsit diferențe semnificative din punct de vedere medical între animalele care consumau acest aditiv și cele care nu îl consumau.

Este de menționat că efectele pe termen lung nu au putut fi evaluate din cauza lipsei studiilor și astfel acest aspect nu este cunoscut și probabil nici nu va fi abordat curând.

Organismele internaționale consideră că acest aditiv este sigur dacă se mențin cantitățile maxime admise în prezent.

Având în vedere că toate studiile au fost efectuate pe animale, nu au fost analizate studii noi și că nu există studii care să evalueze efectele consumului pe termen lung (exact cele care ne interesează în evaluarea siguranței E 903) nu cred că este indicat să consumați alimente ce conțin ceară de carnauba.

Oricum, cu excepția fructelor, alimentele în care se utilizează sunt nesănătoase.

Surse
willey.com

Print Friendly, PDF & Email