Acidul metatartaric sau E353 este un aditiv alimentar obţinut prin deshidratarea acidul L-tartaric la o temperatură de 150-170 ˚C sub presiune controlată.

Acest aditiv este utilizat pentru a întârzia sau împiedica precipitarea în sticlele de vin sau suc (împiedică formarea de bitartrat de potasiu, tartrat de calciu etc.).

E353 poate împiedica formarea de cristale în vin pentru o perioada de aproximativ 12 luni dacă vinul este păstrat la o temperatură între 15-18 ˚C, 18 luni între 12-16 ˚C şi 24 luni între 10-12 ˚C.

surse de acid metatartaric E353Poate fi găsit sub formă cristalină sau pudră de culoare alb-gălbuie cu o aromă fină de pâine prăjită sau caramel.

Efectele consumului de alimente ce conţin E 353
Momentan nu există foarte multe date referitoare la efectele negative ale acidului metatartaric, cele existente indicând că acesta nu are efecte negative dacă este utilizat în dozele impuse de legislaţie sau recomandate de autorităţile competente. Totuşi, acesta este o sursă de metale grele precum mercur, arsenic şi plumb.

Surse de acid metatartaric (E353)
Cele mai importante surse sunt vinurile şi sucurile din fructe.

Print Friendly, PDF & Email