Salată cu peşte afumat
O salată foarte gustoasă şi plină de nutrienţi. Nu este foarte greu de făcut şi după ce va fi gata veţi vedea că merită să dedicaţi puţin timp acestei salate cu peşte afumat. Conţinutul caloric ridicat şi cantitatea de grăsimi nu reprezintă o problemă pentru că această mâncare nu este consumată în fiecare zi şi în plus grăsimile sunt în proporţie de 95% de origine vegetală.
Timp de execuţie 45-60 minute Complexitate medie
|
|
Valori nutritive/porţie
|
|
Calorii
|
437
|
Glucide
|
23.3 g
|
Proteine
|
10.1 g
|
Lipide
|
33.7 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
Ingrediente pentru opt porţii de salată cu peşte afumat
– 200 grame păstrăv afumat;
– 650 grame cartofi tăiaţi cuburi (aproximativ cinci cartofi medii);
– 200 grame ţelină rasă (1/2 rădăcină);
– 200 grame morcovi raşi (doi morcovi medii);
– o lingură ulei de măsline;
– 120 grame castraveţi muraţi;
– 200 grame ceapă roşie (o ceapă mare);
– o legătură mărar;
– un ardei roşu;
– 100 ml oţet de mere;
– două linguri zahăr brun;
– sare şi piper.
Maioneză
– 250 ml ulei floarea soarelui;
– două ouă;
– muştar;
– lămâie.
Mod de preparare salată cu peşte afumat
Se curăţă cartofii, se taie cuburi şi se pun la fiert împreună cu puţină sare şi cu o lingură de ulei de măsline. Se lasă aproximativ 15-20 de minute sau până devin moi. Se scot şi se lasă la scurs şi răcit.
Se toacă mărarul (doar frunzele) şi castraveţii muraţi şi se pun într-un bol separat sau peste cartofii scurşi (dacă s-au fiert).
Morcovii si ţelina se rad pe răzătoarea mare.
Ceapa şi ardeiul se toacă şi se pun peste morcovi şi ţelină.
Într-un vas separat se face un amestec din oţet, zahăr şi 200 ml de apă si se lasă până începe să fiarbă. Se pun la opărit ceapa, ardeiul, morcovii si ţelina pentru aproximativ 7-10 minute. Se scot legumele într-o strecurătoare. După ce s-au scurs se pun în vasul cu cartofi, castraveţi şi mărar şi se lasă la răcit.
Se face o maioneză din două ouă (unul crud şi unul fiert) şi 250 ml ulei de floarea soarelui ca în acest articol.
După ce s-au răcit legumele se adaugă maioneza, puţină sare şi piper şi se amestecă bine.
Rupeţi peştele afumat în bucăţele mici, adăugaţi peste legume şi amestecaţi bine. Atenţie la oase! Dregeţi de sare şi piper.
Puteţi utiliza orice alt peşte afumat, însă eu am ales păstrăv pentru ca am găsit fără aditivi.
Costuri
Costurile pentru opt porţii de salată cu peşte afumat sunt de aproximativ 25-30 RON (preţuri 2015).
Mod de servire
Se serveşte simplă, la temperatura camerei.