Berberina este un alcaloid extras din diferite plante utilizate în medicina tradiţională asiatică pentru tratarea infecţiilor, diabet, eliminarea paraziţilor, diaree şi afecţiuni oculare.

Cercetările cu privire la efectele benefice ale berberinei sunt încă la început, însă este posibil ca această  substanţă să devină una dintre cele mai puternice substanţe naturale în prevenirea şi tratarea unei game variate de afecţiuni.

Motivul pentru care în primele studii berberina (berberine) a arătat un potenţial ridicat în prevenirea sau tratarea unui număr mare de afecţiuni este faptul că aceasta influenţează activitatea AMPK, o enzimă foarte “bătrână” care participă la multe procese metabolice.

surse de berberinaEfectele benefice ale berberinei
Extractele care conţin această substanţă au un efect antimicrobian foarte puternic împotriva unei game largi de microorganisme (bacterii, virusuri, fungi, paraziţi).

Deşi berberina este cel mai des folosită în tratarea diareei bacteriene, bolilor parazitare şi ca agent antimicrobian, există dovezi noi că aceasta este foarte eficientă în tratarea diabetului.

Prin mai multe studii s-a demonstrat că berberina creşte activitatea insulinei şi scade cantitatea de grăsimi de la nivelul organismului, inclusiv de colesterol şi trigliceride.

Prin aceste studii s-a arătat că o cantitate de 1500 mg de berberină administrată în trei doze de 500 mg timp de trei luni are aceleaşi efecte asupra glicemiei (în cazul diabeticilor tip 2) ca 1500 mg de metformin sau 4 mg de glibenclamidă, două medicamente utilizate în tratarea diabetului de tip 2. Diferenţa dintre substanţa naturală şi cele două medicamente este că prima are mai puţine efecte secundare şi că reduce si nivelul de colesterol şi trigliceride (în cazul diabeticilor tip 2).

Astfel, această substanţă naturală este printre puţinele care au efecte similare medicamentelor sintetice, cel putin în ceea ce priveşte reducerea glicemiei.

Aceasta reduce glicemia doar în cazul persoanelor care o au peste normal şi nu în cazul celor cu o glicemie normală.

Totuşi, trebuie efectuate mai multe studii pe mai multe grupuri etnice şi pe mai multe categorii de persoane pentru a putea evalua corect acţiunea berberinei asupra diabetului de tip 2.

Această substanţă este absorbită în cantitate mică de organism, însă dacă este consumată cu inhibitori ai glicoproteinei P, precum silimarina din ciulinul laptelui, absorbţia creşte destul de mult şi astfel este nevoie de o cantitate mai mică. Acest lucru este important pentru că în doze mari (peste un gram) berberina produce destul de des constipaţie.

Totuşi, atunci când este utilizată pentru tratarea constipaţiei este bine să fie administrată fără silimarină sau alte substanţe care inhibă glicoproteina P.

Această substanţă are şi efecte antidepresive (în studiile efectuate pe animale), însă mai sunt necesare studii suplimentare în acest sens.

Berberina este şi un bun vasorelaxant şi a fost utilizată cu succes pe oameni.

Efectele secundare ale berberinei
Deşi această substanţă este considerată relativ sigură pentru adulţi poate avea şi diverse efecte adverse:

– flatulenţă şi diaree (aceste două efecte sunt observate în general când este administrată împreună cu metformin şi acarboză);

– constipaţie;

– împiedicarea creşterii masei musculare (exerciţiile fizice pot atenua acest efect);

– amplificarea toxicităţii unor substanţe asupra neuronilor dacă este ingerată dupa acestea (scade toxicitatea dacă este ingerată înainte).

Contraindicaţii
Berberina nu trebuie administrată femeilor însărcinate, care alăptează sau copiilor pentru ca poate produce afecţiuni grave precum malformaţii, retard mintal sau icter nuclear (kernicterus) – afecţiune rară la nivelul creierului ce poate să apară în cazul nou-născuţilor care suferă de icter.

Această substanţă scade glicemia în cazul persoanelor diabetice şi astfel nu trebuie utilizată împreună cu alte medicamente ce au efecte similare decât sub supravegherea unui medic specialist.

Berberina interacţionează cu ciclosporinele şi nu trebuie utilizată în acelaşi timp cu acestea.

De asemenea, aceasta poate să scadă eficienţa ficatului în eliminarea medicamentelor, crescând astfel riscul apariţiei efectelor secundare.

Surse de berberină
Această substanţă a fost izolată din mai multe familii de plante: Papaveraceae, Berberidaceae, Fumariaceae, Menispermaceae, Ranunculaceae, Rutaceae şi Annonacea.

Multe studii au arătat că berberina are un potenţial mare în tratarea unei game variate de afecţiuni, însă majoritatea au fost efectuate pe animale, cu doar câteva studii efectuate pe oameni. Pentru a putea fi utilizată ca tratament sunt necesare mai multe studii mari efectuate pe oameni.

În ceea ce priveşte dozele corespunzătoare pentru tratarea fiecărei afecţiuni nu există date ştiinţifice suficiente pentru a fi stabilite, acestea depinzând de mai mulţi factori precum greutate, vârstă, sex, stare de sănătate etc.

Având în vedere că nu toate substanţele naturale sunt sigure, dozele pot fi foarte importante.

Înainte de a consuma berberină consultaţi un medic specialist.

Surse
nih.gov
webmd.com
examine.com
diabetesjournals.org

Print Friendly, PDF & Email