Prăjituri cu smochine şi fulgi de ovăz

0

Chiar dacă nu recomandăm consumul de produse ce au zahăr adaugat, aceste prăjituri cu smochine şi fulgi de ovăz sunt o variantă mult mai sănătoasă a prăjiturilor din comerţ şi chiar a prăjiturilor făcute în casă.

Nu susţinem că sunt cele mai sănătoase prăjituri, însă pot fi încadrate lejer în categoria prăjiturilor sănătoase. Diferenţa faţă de prăjiturile clasice este că acestea nu conţin doar calorii goale provenite din făina rafinată, zahărul alb etc. ci au un conţinut mare de fibre alimentare, minerale şi antioxidanţi.  

Totuşi, trebuie consumate cu moderaţie (nu mai mult de o porţie pe zi).

Timp de execuţie 25-30 minute Complexitate redusă
Valori nutritive/porţie
Calorii
208
Glucide
  30 g
Proteine
    4 g
Lipide
    8 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Ingrediente pentru 13 porţii (26 bucăţi) prăjituri cu smochine şi fulgi de ovăz
- 180 grame smochine uscate;
- 140 grame fulgi fini de ovăz;
- 50 grame făină albă;
- 50 grame făină integrală;
- 90 grame zahăr brut pudră;
- 10 grame zahăr vanilat (nu vanilinat);
- 80 grame unt;
- 80 grame ciocolata dulce – amăruie (55% cacao);
- două ouă;
- ½ linguriţă sare;
- ¾ linguriţă praf de copt;

Mod de preparare prăjituri cu smochine şi fulgi de ovăz
Porniţi cuptorul la 180 °C.

Într-un vas se combină făina albă cu cea integrală, cu fulgii de ovăz, sare şi praf de copt. Amestecaţi bine.

Tăiaţi mărunt ciocolata şi smochinele.

Se topesc 70 de grame de unt la foc mic (mai păstraţi puţin pentru mai târziu), se ia de pe foc şi se dizolvă zahărul brut şi zahărul vanilat.

Peste amestecul de faină cu fulgi de ovăz se adaugă untul cu zahăr, smochinele, cele două ouă (se bat uşor înainte) şi jumatate din ciocolată. Amestecaţi foarte bine.

În vasul în care a fost topit untul puneţi şi cealaltă bucăţică de unt şi restul de ciocolată (la foc mic). Amestecaţi uşor până se topeşte ciocolata şi puneţi peste celelalte ingrediente. Amestecaţi bine.

Cu o lingură luaţi din amestec şi puneţi pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Este nevoie să le mai presaţi, aranjaţi puţin.

Introduceţi la cuptor pe treapta de mijloc şi lăsaţi 12 minute. Deschideţi cuptorul şi lăsaţi să se răcească.

prajituri cu fulgi de ovaz si smochineCosturi
Costurile pentru 13 porţii de prăjituri cu fulgi de ovăz şi smochine sunt de aproximativ 14-16 RON (preţuri 2015).

Mod de servire
Se servesc reci, simple sau cu un pahar de lapte dulce sau iaurt.

Print Friendly
advert

Niciun comentariu

Spune-ți părerea


− nouă = 0

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.