Această plăcintă cu mere nu seamănă foarte mult cu cea cu care ne-am obişnuit, însă este mult mai gustoasă şi sănătoasă decât varianta tradiţională.

Spre deosebire de varianta tradiţională de plăcintă cu mere, în aceasta rămâne şi o cantitate însemnată de vitamine (merele nu sunt coapte complet).

Este ideală pentru persoanele care sunt mari iubitoare de dulciuri, dar care în acelaşi timp doresc să urmeze un stil de viată sănătos.

Chiar dacă este o sursă bună de fibre, minerale, vitamine şi grăsimi bune, plăcinta de mere cu nucă are un conţinut ridicat de glucide şi trebuie consumată cu moderaţie, însă aceasta este mult mai sănătoasă decât prăjiturile comercializate în cofetarii.

Timp de execuţie 60-70 minute
Complexitate medie
Valori nutritive/porţie
Calorii
420
Glucide
65 g
Proteine
7 g
Lipide
15 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Din cantitatea totală de glucide doar 30% provine din zahăr cristalizat (brun), restul provenind din fructe, faină integrală, etc.

În general produsele din cofetării sunt făcute doar din zahăr rafinat, margarină sau alte tipuri de grăsimi vegetale (conţin foarte multe grăsimi trans) şi mulţi aditivi alimentari.

O prăjitură din cofetărie ce are o greutate echivalentă cu porţia de plăcintă de mere din această reţetă are în general de aproape două ori mai multe calorii, nu conţine mulţi nutrienţi şi este plină de aditivi.

Ingrediente pentru patru porţii
– 4-5 mere Granny Smith mari (aproximativ 1.2 kilograme);
-150 grame faină integrală;
– 80 grame zahăr brun (opt linguri);
– 50 grame miez de nucă;
– 3 linguri lapte;
– 3 linguri ulei de floarea soarelui;
– un vârf de cuţit praf de copt;
– scorţişoară.

Mod de preparare
Puneţi într-un vas laptele, patru linguri de zahăr brun (mărunţit în râşnită sau blender), uleiul, praful de copt şi apoi adăugaţi treptat făina până obţineţi un amestec omogen ce poate fi modelat. Introduceţi la frigider pentru 15 minute.

Spălaţi merele şi goliţi interiorul astfel încât pereţii acestora sa fie de 0.5 – 1 cm.

Bucăţile de măr obţinute astfel se mărunţesc şi se amestecă cu patru linguri de zahăr brun, scorţişoară şi cu nuca mărunţită în prealabil.

Dacă nu reuşiţi să obţineţi  o cantitate suficientă de măr prin golirea celor patru mere se poate folosi un alt măr.

Bucăţile de măr folosite pentru amestec trebuie să nu fie acoperite de coajă (am învăţat din greşeli :)).

Umpleţi merele cu amestecul obţinut.

placinta de mere in marAluatul se scoate din frigider, se întinde, taie şi aşează ca în pozele prezente în acest articol.

placinta mere umpluteCele patru mere se pun într-un vas de yena, se pune apă cât să acopere fundul vasului, se acoperă şi se introduc în cuptorul preîncălzit la 180 C°, timp de 20 de minute.

Se scoate capacul şi se mai lasă încă 15-20 de minute până aluatul devine crocant (depinde şi de modelul cuptorului).

placinta de mere cu nuciCantitatea de zahăr şi scorţişoară poate varia în funcţie de preferinţele dumneavoastră.

Costuri pentru patru porţii de plăcintă de mere cu nucă
Costurile pentru patru porţii de plăcintă de mere cu nucă sunt de 6-8 RON (preţuri 2013).

Mod de servire
Plăcinta de mere cu nucă este foarte gustoasă atât caldă cât şi rece.

Print Friendly, PDF & Email