E442 – Fosfatide de amoniu
Fosfatidele de amoniu (E442) sunt aditivi alimentari folosiţi în industria alimentară ca emulsificatori, agenţi de îngroşare şi de gelificare.
Aceştia pot fi produşi prin sinteză chimică sau dintr-un amestec format din glicerol şi ulei de rapiţă. Există şi cazuri în care acest aditiv este obţinut din grăsimi animale.
Rolurile principale ale E442 sunt de emulsificator şi stabilizator. Fosfatidele de amoniu permit amestecarea grăsimilor cu apa şi împiedică separarea acestora.
Rolurile acestui aditiv alimentar sunt similare cu cele ale lecitinei (E322) şi în anumite alimente este folosit ca înlocuitor al acesteia.
Efectele consumului de alimente ce conţin E442
Nu am putut găsi nimic relevant despre efectele negative ale fosfatidelor de amoniu, însă am găsit pe pagina web a EFSA doza maximă admisă – 30 mg / kg corp / zi, ceea ce înseamnă ca acest aditiv nu este foarte sănătos (mulţi aditivi nu au doză maximă). Este posibil ca doza să fie oricum eronată pentru ca EFSA a evaluat aditivul pe baza datelor existente (destul de puţine). Acestea au fost furnizate de producătorii de E442 sau ciocolată.
Surse de fosfatide de amoniu (E442)
Lecitina a fost emulsificatorul preferat al producătorilor de ciocolată, însă au apărut probleme în ceea ce priveşte determinarea sursei din care este produsă (modificată genetic sau nu). Această problemă îndepărtează consumatorii şi astfel un număr mare de producatori de ciocolată utilizează în prezent E442.
Astfel, fosfatidele de amoniu se găsesc în general în ciocolată, cacao, produse lactate cu cacao, îngheţată, cereale şi produse de patiserie.
De obicei acest aditiv este combinat cu alţi emulsificatori pentru a obţine rezultate mai bune şi astfel toxicitatea alimentelor ce îl conţin creşte destul de mult.