Sulfat de sodiu – E514

0

Sulfatul de sodiu este un aditiv alimentar obţinut prin extracţie din diferite minerale sau prin sinteză chimică. Acesta a fost descoperit în 1625 de Johann Rudolf Glauber şi datorită efectului său laxativ a primit denumirea de sare miraculoasă.

Sulfatul de sodiu este utilizat în principal la fabricarea detergenţilor, hârtiei şi ca aditiv alimentar.

sulfat sodiu e514Sulfaţii sunt prezenţi în toate celulele organismului, cu concentraţiile cele mai mari în oase şi cartilagii. Aceştia participă la diferite procese metabolice, inclusiv la detoxifierea organismului.

Efectele consumului de alimente şi suplimente ce conţin E514
Sulfatul de sodiu nu este considerat un compus cu efecte secundare grave, însă în diferite cazuri poate produce greaţă, vomă, diaree, crampe abdominale şi poate irita mucoasele tractului digestiv.

Acest aditiv este o sursă suplimentară de sodiu, iar persoanele ce urmează o dietă restrictivă în acest sens sau care suferă de afecţiuni ale ficatului şi rinichilor trebuie să evite consumul de alimente şi suplimente ce îl conţin.

Studiile efectuate pe animale au arătat că sulfatul de sodiu (E514) poate produce scăderea greutăţii corporale şi limitează consumul de apă şi mâncare. În anumite cazuri consumul de sulfat de sodiu a dus la formarea de sulfiţi în cantităţi toxice.

Se consideră ca o doza de 25 mg / kgc / zi este bine tolerată de organism. Ţinând cont că din cauza consumului mare de sare de bucătarie oricum obţinem o cantitate mult mai mare de sodiu decât necesarul zilnic, consumul de sulfat conduce la suplimentarea cantităţii de sodiu, ceea ce poate avea efecte negative serioase asupra stării de sănătate.

Produsele ce conţin E514 nu sunt recomandate în alimentaţia copiilor şi a mamelor care alăptează.

Surse de sulfat de sodiu
Sursele alimentare de sulfat de sodiu (E514) sunt: murături, bere, vin, oţet, budincă, gelatină, produse de patiserie, conserve, paste făinoase, făină, legume congelate  etc.

Sulfaţii sunt foarte des utilizaţi şi în industria farmaceutică şi pot fi întâlniţi în antibiotice, steroizi, analgezice etc.

Print Friendly
advert

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on December 5th, 2014 at 18:04,