Ce sunt prebioticele?

0

Prebioticele, ca si probioticele, sunt elemente importante atunci cand este vorba de o sanatate de fier.

Prebioticele sunt, de cele mai multe ori, fibre numite oligozaharide ce nu pot fi digerate de sistemul nostru digestiv.

Chiar daca nu sunt digerate acestea contribuie la dezvoltarea bacteriilor benefice. Prebioticele sunt termostabile si raman intacte daca sunt supuse coacerii.

Surse prebiotice

Cele mai cunoscute prebiotice sunt:
- inulina
- fructo-oligozaharide (FOS)
- galactooligozaharide (GOS)

Diferenta dintre prebiotice si probiotice
Prebioticele sunt fibre ce favorizeaza dezvoltarea bacteriilor bune si au efecte benefice asupra florei intestinale.

Probioticele sunt microorganisme ce se gasesc in alimentele pe care le consumam, raman intacte in timpul digestiei si apoi ajung la nivelul intestinelor, unde participa la descompunerea alimentelor.

Efectul prebiotic
Efectul prebiotic reprezinta cresterea activitatii bacteriilor benefice prezente la nivelul intestinelor. Prebioticele stimuleaza dezvoltarea bacteriilor benefice ca bifidobacteria, lactobacillus si astfel impiedica dezvoltarea bacteriilor patogene.

Beneficiile consumului de prebiotice
Dupa ce sunt consumate, prebioticele ajung la nivelul intestinului gros si favorizeaza dezvoltarea bacteriilor benefice. Datorita prebioticelor creste volumul materiei prezente in intestinul gros si astfel creste si frecventa eliminarii acesteia. Datorita acestui efect, prebioticele previn constipatia si ajuta persoanele ce sufera de aceasta afectiune.

In lipsa prebioticelor absorbtia de calciu este redusa si astfel acestea favorizeaza absorbtia calciului la nivelul colonului si reduc sansele de aparitie a osteoporozei.

Diferite studii au aratat ca prebioticele pot ajuta la prevenirea cancerului. Cercetarile continua dar exista asteptari mari in ceea ce priveste capacitatea prebioticelor de a preveni diferite tipuri de cancer.

Pentru ca prebioticele nu sunt absorbite, acestea pot fi consumate de diabetici fara sa fie afectat nivelul de glucoza din sange sau nivelul de insulina.

Diabeticii trebuie insa sa fie atenti pentru ca alimentele ce contin prebiotice pot contine si alte glucide ce pot afecta starea lor de sanatate. Prebioticele pot ajuta persoanele ce sufera de diabet pentru ca acestea incetinesc absorbtia nutrientilor si astfel pancreasul produce insulina intr-un ritm constant, nivelul de glucoza din sange crescand treptat si nu brusc.

Surse de prebiotice
Prebioticele se gasesc in multe legume, fructe si cereale. Alimentele cu cel mai mare continut de prebiotice sunt: usturoi, ceapa, papadie, sparanghel, praz, anghinare, banane, hrean si tarate de grau.

Pentru a beneficia de efectele benefice ale prebioticelor trebuie sa consumati 3 – 4 fructe si 3 – 4 legume pe zi.

Prebioticele amelioreaza semnificativ starea de sanatate a persoanelor in varsta, copiilor si adultilor ce sufera de diverse boli digestive si diabet. In cazul persoanelor sanatoase, adaugarea de prebiotice in alimente nu a avut efecte semnificative.

Tot ce trebuie sa faceti, pentru a beneficia de efectele prebioticelor, este sa consumati legumele si fructele prezente in lista de mai sus.

Print Friendly
advert

Niciun comentariu

Spune-ți părerea


6 + = nouă

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on December 19th, 2016 at 17:04,