Asparagina – influenţă şi surse
Asparagina este cunoscută ca fiind primul aminoacid izolat din surse naturale.
Acest aminoacid a fost izolat în 1806 din suc de sparanghel (de aici provine şi denumirea), de Pierre Jean Robiquet şi Louis-Nicolas Vauquelin.
Asparagina (asparagine) este un aminoacid neesenţial, cunoscut pentru rolul pe care îl are în biosinteza glicoproteinelor.
Sistemul nervos uman are nevoie de acest aminoacid pentru a se echilibra.
Asparagina creşte rezistenţa organismului la oboseală şi asigură funcţionarea corespunzatoare a ficatului.
Acest aminoacid poate fi produs de ficat şi este folosit în cadrul celulelor pentru fabricarea proteinelor.
Asparagina este o parte importantă a proteinelor şi este implicată în transmiterea informaţiei la nivelul sistemului nervos şi în dezvoltarea neuronilor.
Este esenţială şi în biosinteza glicoproteinelor şi a aminoacizilor.
Deficienţa se manifestă prin incapacitatea organismului de a elimina ureea, depresie, confuzie şi dureri de cap.
Surse de asparagină
Cele mai importante surse de asparagină sunt: carnea de vită, pui, produse lactate, fructe de mare, peşte, ouă, sparanghel, soia, alune, nuci şi cereale integrale.