Paste carbonara
Pastele carbonara reprezintă o mâncare foarte sățioasă, cu un conținut caloric ridicat și de aceea este preferabil să fie consumate la masa de prânz și nu la cină.
Chiar dacă are multe calorii, este o mâncare echilibrată, cu un conținut mare de minerale, vitamine, proteine și fibre.
Timp de execuţie 20 – 30 minute Complexitate medie
|
|
Valori nutritive/porţie
|
|
Calorii
|
560
|
Glucide
|
49.4 g
|
Proteine
|
29.8 g
|
Lipide
|
27 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
Ingrediente pentru două porții
– 150 grame spaghete integrale;
– o lingură ulei de măsline;
– 60 grame mușchi de porc crud – uscat;
– 20 grame unt;
– 50 grame smântână;
– ½ ceapă mică;
– doi caței de usturoi;
– un ou;
– 80 grame cașcaval;
– sare;
– piper;
– pătrunjel.
Mod de preparare
Pentru a vă fi mai ușor sa realizați pastele carbonara pregătiți toate ingredientele înainte de a pune la fiert pastele.
Astfel, tocați mărunt ceapa, usturoiul și mușchiul și radeți cașcavalul. Amestecați oul cu smântâna și cu puțin piper și sare.
Acum puteți pune la fiert pastele împreună cu ½ liguriță de sare, în aproximativ 2 litri de apă. După ce apa a început să fiarbă se pun pastele și se acoperă pentru 7-8 minute la foc mediu.
Acum, într-o tigaie adâncă, puteți pune la călit/prajit ceapa, usturoiul și mușchiul, în ulei de măsline și unt, la foc mediu. Lăsați pe foc până se călește ceapa (aproximativ 5-6 minute), amestecând mereu.
Ar trebui ca atunci când pastele sunt gata și amestecul din tigaie să fie gata. Probabil nu va fi o sincronizare perfectă, însă diferența nu va fi mai mare de 1-2 minute.
După ce pastele sunt gata se scot într-o strecuratoare (nu trebuie lăsate la scurs – trebuie doar sa curgă mare parte din lichid), dupa care se pun în tigaie peste ceapă, mușchi și usturoi, adăugați 2-3 linguri de apă din vasul în care au fiert și amestecați bine.
Se adaugă treptat amestecul format din smântână, ou, sare și piper și se amestecă astfel încât acesta să fie distribuit uniform pe paste.
Luați de pe foc, puneți cașcavalul ras și amestecați. În această etapă puteți pune tot cașcavalul sau doar 2/3 și ce ramane direct în farfurie.
Costuri pentru două porții
Costurile pentru două porții de paste carbonara sunt aproximativ 7-9 RON (prețuri 2014).
Mod de servire
Se servesc calde cu cașcaval ras peste și cu câteva frunze de pătrunjel.