De o saptămână am tot spus că o să fac o musaca pentru că imi era foarte poftă, dar…am amânat…şi am tot amânat… Într-un final, astăzi am reuşit.

Reţeta pe care o propun eu este una mai “uşoară” (dacă pot spune aşa) decât reţetele standard, deoarece în loc de cartofi prăjiti, eu o prepar cu cartofi fierţi.

După cum puteţi observa din tabelul de mai jos musacaua este o mâncare foarte densă din punct de vedere caloric chiar dacă nu sunt utilizaţi cartofi prajiţi (aceştia ar face ca numarul de calorii per porţie să se apropie sau chiar să depăşească 700).

Datorită conţinutului ridicat de proteine, minerale şi vitamine şi dacă este consumată cu moderaţie musacaua devine o mâncare sănătoasă.

Această mâncare are şi un conţinut mare de glucide şi lipide şi nu trebuie să exageraţi.

Dacă aveţi poftă de musaca încercaţi această reţetă sau alte reţete ce nu presupun prajirea cartofilor.

Timp de execuţie 75-90 minute Complexitate medie
Valori nutritive/porţie
Calorii
  552
Glucide
   47 g
Proteine
   37 g
Lipide
   24 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Ingrediente pentru opt porţii de musaca de cartofi
– un kg carne tocată porc (merge la fel de bine şi cu pui);
– două legături pătrunjel verde;
– două ouă;
– două cepe;
– aproximativ două kilograme cartofi;
– 200 grame sos tomat;
– 400 grame smântână 12%;
– 100 grame caşcaval;
– ulei;
– unt (foarte  puţin);
– piper;
– sare.

Mod de preparare musaca de cartofi
Cartofii se curăţă, se taie în felii groase de 1 – 1,5 cm şi se pun la fiert în apă deja clocotită. Se lasă la fiert până când sunt aproape fierţi, nu de tot!

Ceapa şi pătrunjelul se toacă mărunt şi se pun la călit în tigaie, în ulei încins. Când ceapa începe să se călească se adaugă şi carnea.

reteta musacaSe lasă la călit, amestecându-se în continuu. Când carnea este aproape făcută, se adaugă 1/4 pahar cu apă şi sosul tomat. Se amestecă bine şi se mai călesc toate timp de 3-4 minute, până când carnea este făcută şi sosul bine omogenizat. Se adaugă sare şi piper după gust.

musacaVasul termorezistent yena (sau tava) se unge cu unt. Se aşează în vas / tavă un strat de felii de cartofi, 1/2 din smântână uniform întinsă, amestecul din carne, restul de cartofi şi restul de smântână. Se pot forma si trei straturi de cartofi, însă este posibil să aveţi nevoie de mai mulţi cartofi (pentru a nu utiliza mai mulţi cartofi puteţi încerca să îi tăiaţi în felii mai subţiri).

Se introduce vasul în cuptorul preîncălzit, pe treapta de mijloc, la foc mediu (180 grade C) timp de 30 de minute.

Spre final se scoate şi se adaugă deasupra cele două ouă bătute şi caşcavalul ras. Se introduce din nou la cuptor şi se mai ţine timp de câteva minute (numai până când ouăle sunt coapte, iar caşcavalul topit).

musaca porc sau pui

Pentru a prepara musacaua se poate utiliza și sosul bolognese.

Costuri pentru opt porţii
Costurile pentru opt porţii de musaca de cartofi sunt de aproximativ 38-40 RON (preţuri 2014).

Mod de servire
Se serveşte caldă. După preferinţe, se poate adauga o lingură de smântână în farfurie, în momentul servirii.

Print Friendly, PDF & Email