Pateul de casă este o alternativă foarte bună la produsele din comerț, pline de E-uri. În general, organele au o cantitate mare de colesterol și nu sunt indicate în cazul persoanelor care au un nivel ridicat de colesterol. Totuși, în cazul persoanelor sănătoase acestea nu reprezintă o problemă dacă sunt consumate cu moderație.

Vă recomand să încercați această rețetă pentru că pateul a ieșit foarte gustos, iar textura este similară cu cea a produselor din comerț.

Timp de execuţie 40-50 minute Complexitate medie
Valori nutritive/porţie
Calorii
135
Glucide
  3.9 g
Proteine
  8.8 g
Lipide
  9.3 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Ingrediente pentru 8 porții de pate de casă
– 250 grame ficat proaspăt de pui;
– 150 ml lapte dulce integral (3.5 – 3.8%);
– două ouă;
– o ceapă medie;
– două linguri brânză cremă (aproximativ 65-75 grame);
– 30 grame șuncă fiartă și afumată (fără șorici);
– 30 grame unt (65% grăsime);
– 50 ml vin roșu demisec;
– o lingură ulei de măsline;
– doi căței de usturoi;
– o foaie de dafin;
sare și piper.

Mod de preparare pate de casă din ficat de pui
Se spală ficățeii, se scurg, se curăță de vene și pielițe și se taie în bucăți de aproximativ 2 centimetri.

Se pun într-un vas, se adaugă laptele peste ei și se lasă la frigider pentru aproximativ o oră. De preferat este ca vasul să fie adânc pentru ca laptele să acopere complet ficățeii (eu am utilizat un borcan de 800 ml).

Se pun la fiert două ouă de găină.

Se scurg ficățeii (nu aruncați laptele).

Se toacă ceapa și usturoiul și se călesc într-o lingură de ulei de măsline.

Se adaugă ficatul de pui și șunca (tăiată mărunt) și se lasă câteva minute, după care se adaugă și laptele, puțin piper și o foaie de dafin.

Se lasă la foc mic-mediu (fără capac) aproximativ 10-15 minute până scade lichidul mai mult de jumătate, după care se adaugă vinul roșu și se mai lasă până scade aproape complet – 5-10 minute (mai trebuie să rămână puțin lichid printre bucățile de ficat de pui).

Se scoate foaia de dafin.

Închideți sursa de caldură și adăugați untul. Amestecați până se topește.

Puneți amestecul în blender.

Se curăță ouăle, se scot gălbenușurile și se pun în blender. Albușul îl puteți consuma apoi împreună cu pate de pui.

Adaugați cele două linguri de branză cremă (de tip Almette) și sare.

Omogenizați amestecul până obțineți o pastă fină și cremoasă.

Puneți în recipiente și lăsați la frig pentru a se mai întări puțin.

pate de casa din ficat de puiCosturi
Costurile pentru 8 porții de pate de casă din ficat de pui sunt de aproximativ 10-12 RON (prețuri 2016).

Print Friendly, PDF & Email