Pui cu cartofi la cuptor
O reţetă simplă şi o mâncare sănătoasă şi gustoasă. Dacă ţinem cont că aceasta conţine carne, cartofi şi ulei, numărul de calorii este chiar mic (cam cât un hamburger dublu de la fast food).
Avantajul este ca nu conţine aditivi şi nici nu este preparată la temperaturi înalte (peste ulei se pune şi apă).
Timp de execuţie 150 minute
Complexitate medie |
|
Valori nutritive/porţie
|
|
Calorii
|
515
|
Glucide
|
36 g
|
Proteine
|
57 g
|
Lipide
|
16 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
Ingrediente pentru trei porţii
– şase pulpe superioare de pui (cu os sau fără – preferabil fără piele şi proaspete);
– patru căţei usturoi;
– 30 ml ulei măsline sau floarea soarelui;
– ½ lămâie;
– sare;
– 5-6 cartofi medii (6-700 grame);
– piper;
– boia dulce şi/sau picantă;
– o legătură de pătrunjel;
– 150 ml apă.
Mod de preparare
Pentru a limita cantitatea de colesterol, grăsimi saturate şi calorii, trebuie să eliminaţi pielea şi excesul de grăsime de pe pulpe.
După ce aţi făcut acest lucru puteţi să le spălaţi puţin şi să le aşezaţi într-un vas mai mare (pentru a avea spaţiu pentru amestecat). Dacă doriţi puteţi să le crestaţi puţin sau să le tăiaţi în bucăţi mai mici.
Peste pulpele de pui se pune sare, boia, piper, usturoiul tăiat rondele subţiri, cartofii tăiaţi în cuburi de 3 cm, uleiul de măsline sau ce aveţi prin casă, pătrunjelul tocat mărunt, se stoarce lămâia în vas şi se amestecă bine pentru a distribui uniform condimentele.
Puteţi să adăugaţi orice alte condimente doriţi. În acest moment puteţi să mutaţi amestecul într-un vas termorezistent din sticlă, acoperiţi şi lăsaţi la frig 30 de minute – o oră.
Turnaţi 150 ml apă, acoperiţi şi introduceţi la cuptor la 180 C. După 30 de minute scoateţi vasul şi întoarceţi pulpele de pui şi cartofii.
Se mai lasă la cuptor aproximativ 20-25 minute, până când cartofii sunt făcuţi (nu trebuie să se zdrobească prea rău şi să nu fie nici arşi).
În ultimele 20-25 de minute mai puteţi scoate vasul pentru a întoarce pulpele de pui şi cartofii.
Această reţetă se poate face şi fără cartofi. Dacă se face fară cartofi, scade considerabil cantitatea de glucide/porţie (rămân aproximativ 6 grame de glucide/porţie).
Costuri pentru trei porţii
Între 20 şi 24 RON, în funcţie de produsele folosite (preţuri 2013).
Mod de servire
Se serveşte cu salată de varză sau de murături.
Nu inteleg cum pe un site de mancare sanatoasa apar retete cu carne de pui. La ora actuala puii care se gasesc in magazine sunt, cred, la fel de toxici sau mai toxici decat porcul si as recomanda eliminarea lor treptata din consum. Cateva argumente sunt: sunt modificati genetic, sunt ingrasati cu soia si cereale modificate genetic, unii nu vad nici lumina soarelui si sunt produsi pe banda rulanta, ingrasti in cateva saptamani… Daca nu sunt pui de tara, fara chimicale, care sa nu fie modificati genetic, nu va recomand niciunele din retetele cu pui.
Toate alimentele obtinute in sistem intensiv (origine vegetala sau animala) contin substante daunatoare si nu toate persoanele din Romania au o mica ferma la tara de unde sa se aprovizioneze. Astfel, trebuie sa cumpere de undeva. Pentru ca totul este produs in sistem intensiv, inclusiv alimentele “de tara” (daca nu le produci personal), daca vrei sa ocolesti toate substantele daunatoare trebuie sa mori de foame. Reteta de cartofi cu pui la cuptor este doar o reteta si fiecare o face cu ce carne, cartofi etc. doreste / poate obtine.