Dacă doriți să mâncați ceva foarte gustos, aceasta este rețeta perfectă. Nu prea mă omor cu puiul, însă puiul la sticlă a ieșit foarte gustos. Consider că este cel mai bun pui pe care l-am mâncat. Dacă doriți să încercați altceva tot pe bază de pui, puteți încerca puiul la cuptor cu sos de roșii.

Numărul de porții este orientativ. Dacă foamea este mare, este perfect pentru două persoane, dacă nu este așa mare merge și pentru 4.

De obicei calculez și caloriile / porție, însă în acest caz sunt prea multe variabile și nu prea are sens. Puteți să îl consumați cu încredere și plăcere, fără să vă mai gândiți la calorii. Dacă îl faceți fără legume este chiar o mâncare cu un conținut redus de calorii, cu condiția să nu consumați și pielea.

pui la sticlăIngrediente pentru 4 porții de pui la sticlă
– un pui grill de aproximativ 1.4 kg;
– 2 cartofi mari (800 grame);
– un ardei roșu mare;
– 2 morcovi medii (200 grame).

Sos
– 100 grame unt 65%;
– ½ legătură patrunjel;
– ½ legătură marar;
– două lingurițe boia dulce;
– două lingurițe usturoi granulat;
– o lingură ulei de măsline;
– ¼ linguriță piper măcinat;
– două lingurițe sare de bucătărie;
– zeama de la o lămâie.

Mod de preparare pui la sticlă
Se curăță bine interiorul puiului, dar și exteriorul. Dacă este necesar se poate pârli puțin la aragaz.
Se caută o sticlă de ½ – 0,75 litri. Eu am folosit o sticlă de 0.75 litri, cu gura largă.  Se spală și se curăță bine de etichetă și adeziv și se umple cu apă.

Sos
Se toacă mărarul și pătrunjelul și se pun într-un bol. Peste ele se pun celelalte ingrediente și se amestecă bine. Untul se topește înainte.

Pregătire pui la sticlă pentru introducere la cuptor
Se așează puiul într-o tavă și se desprinde ușor pielea de pe pulpe, piept și spate. Pe spate am desprins pielea doar de pe pulpe. Încercați să desprindeți pielea fără să o rupeți sau să o înțepați pentru că sub aceasta se va introduce sosul. Cu puțină răbdare se desprinde relativ ușor cu mâna.

Sub pielea desprinsă se pune sos cu o lingură. Încercați să puneți peste tot. Ce rămâne se adaugă în interior (se freacă cu mâna pentru a împrăștia sosul peste tot). Se poate unge puțin și pielea, însă recomand ca mare parte din sos să fie introdus sub piele și în interiorul puiului.

Se înfige puiul în sticlă până gâtul sticlei (în cazul celei cu gât larg) iese foarte putin din pui sau este la același nivel. Se pune sticla în tava în care a fost pregătit, în centru. Eu am folosit o tavă de aproximativ 30/20.

Se taie legumele în bucăți mai mari și se pun uniform în tavă, în jurul sticlei. Se presară puțină sare peste ele, 50 ml apă și se stropesc cu puțin ulei de măsline.

Se introduce tava cu puiul la sticlă în cuptorul preîncălzit la 180 ◦C și se lasă aproximativ o oră. Se mai lasă 10 minute la 220 ◦C.

Legumele se întorc periodic pentru a nu se arde (cum s-a întâmplat în cazul meu :)). Au fost gustoase și arse, dar bănuiesc că sunt mai bune dacă nu sunt negre în proporție de 70% :)).

Puteți face și fără legume dacă doriți să mâncați mai sănătos, cu o cantitate mai mică de grăsimi, însă macar prima dată cred că merită să faceți cu legume. Dacă faceți fără legume cred că trebuie să puneți mai multă apă în tavă.

Costuri
Costurile pentru patru porții de pui la sticlă sunt de aproximativ 22-26 RON (prețuri 2017).

Print Friendly, PDF & Email