Pastramă din piept de curcan la abur
În articolul anterior am făcut pastramă din piept de curcan la cuptor. O altă variantă este pastrama din piept de curcan gătită la abur.
Deși ambele variante sunt gustoase, acestea diferă. De exemplu varianta de pastramă la cuptor este mai aromată, însă este și mai puțin zemoasă și mai puțin fragedă decât pastrama de curcan la abur.
Ambele sunt gustoase și sănătoase, totul depinde de preferințe.
Timp de execuţie 3.5 zile – Complexitate redusă
|
|
Valori nutritive/100 g
|
|
Calorii
|
102
|
Glucide
|
1 g
|
Proteine
|
20 g
|
Lipide
|
2 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
Ingrediente pentru un kilogram pastramă din piept de curcan la abur
Ingredientele sunt aceleași cu cele pentru varianta făcută la cuptor.
Mod de preparare pastramă din piept de curcan la abur
Marinada și restul se prepară la fel cu cea la cuptor.
După ce a stat 72-80 de ore la marinat se scoate pe un grătar și se lasă la aer pentru aproximativ 24-30 de ore.
Încercați să protejați carnea de insecte.
Dacă doriți un plus de gust, după ce s-au scurs cele 24-30 de ore puteți unge pieptul de curcan cu un amestec de condimente după preferințe. Acesta poate conține piper măcinat, boia dulce sau iute, usturoi pisat, ulei de masline etc. Eu am sărit peste acest pas și a ieșit chiar bine.
Pentru a obține pastrama dorită, după acest pas trebuie să gătiți pieptul de curcan la abur.
Puteți utiliza un aparat special pentru gătit la abur, o oală de gătit la abur sau să improvizați.
Eu am ales ultima variantă. Peste o oală de 7-8 litri am pus un grătar pe care am așezat pieptul de curcan. Peste el am așezat un vas yena. Acesta acoperea aproape 100% gura oalei.
Se pune apă în oală – aproximativ un litru și se lasă la foc mare timp de 30 de minute. Dacă mai scade apa mai adăugați.
După 30 de minute se întoarce pastrama din piept de curcan la abur și se mai lasă aproximativ 30 de minute.
Se oprește focul și se lasă la răcit. Eu am avut un piept de curcan de aproximativ patru degete grosime și s-a făcut bine (partea cea mai groasă). Nu cred că puteți avea ceva mai gros. Astfel consider că timpul de o oră este suficient.
Dacă pieptul de curcan este mai subțire cred că puteți lăsa mult mai puțin.
Pastrama din piept de curcan la abur este gata. Poftă bună!
Era deja prea târziu și nu am mai stat să fac poze și astfel poza este de la rețeta anterioară. Singurele diferențe de aspect dintre ele au fost grosimea și culoarea (mai intensă la cea la cuptor).
Costuri
Costurile pentru un kilogram de pastramă din piept de curcan la abur sunt de aproximativ 28-30 RON (prețuri 2017).
Mod de servire
La fel ca și în cazul anterior se poate consuma în seara respectivă sau felia și introduce la frigider / se poate felia și introduce în congelator pentru a fi consumată treptat în sandvișuri, salate etc.