Apa de la chiuvetă nu ne mai place pentru că are impurități, nitriți, nitrați, clor și alte chestii care ne omoară. Cea de la filtru nu este suficient de pură, apa minerală ne face rău la rinichi și alte organe și uite așa au ajuns anumite firme să producă și să comercializeze tot felul de ape „speciale” sau filtre care ne ajută să le obținem.

Printre apele „speciale” comercializate se numără apa ionizată, apa alcalină, apă oxigenată, apa PI, apa care combină mai multe din apele anterioare etc.

Subiectul apei îmbuteliate este unul destul de amplu și de aceea îl vom dezvolta într-un alt articol ce va viza păcăleala apei îmbuteliate – probabil cea mai mare păcăleală la care a fost supusă populația lumii (asta dacă americanii au aterizat pe Lună :)).

apa piÎn acest articol vom vorbi tot despre apă îmbuteliată, însă nu de orice apă ci de una specială, magnetizată, filtrată, oxigenată, vie etc. Este vorba de apa PI.

Ce se spune pe web despre apa PI
Conform celor care o promovează, apa PI a luat naștere prin deceniul șapte din secolul trecut, în Japonia.

Aceasta a fost „dezvoltată” de Dr. Akihiro Yamashita, un specialist japonez în domeniul plantelor.

Se pare că ingredientul principal responsabil de proprietățile miraculoase ale acestei ape este Fe3O4. Acesta este prezent în produsul final în cantitate foarte mică, suficientă pentru a lăsa „semnătura sa energetică”. Acest oxid de fier  se mai numește și magnetită.

Totuși acesta nu este singurul element care conferă apei proprietățile sale aproape magice – mai există filtre din ceramică, infraroșii, coral ars, magneți etc.

Sunt disponibile și dispozitive care transformă apa normală în apă PI cât și apă PI îmbuteliată. Dacă doriți să vă energizați și mai mult și să fiți cu un pas mai aproape de nemurire puteți utiliza și capul de duș care produce apă vie.

Efectele acestei ape sunt: antioxidant, energizant, facilitează absorbția dnutrienților,  anticancerigen, înepărtează toxinele și pesticidele din fructe și legume (dacă sunt spălate în apă PI), oxigenează organismul, antibacterian, antiviral, antimicotic etc.

Probabil cel mai interesant efect este creșterea speranței de viață a unui pește auriu într-un vas închis etanș de la câteva ore la peste 200 de zile.

De asemenea, se pare că în această apă pot trăi atât peștii de apă sărată cât și cei de apă dulce.

Care este realitatea
După cum ați observat, această apă este promovată ca fiind medicamentul / alimentul suprem. Nici nu știu de ce ne mai deranjăm să mâncăm când putem fi aproape nemuritori dacă utilizăm apă PI.

Acum să trecem și la lucruri ceva mai serioase –

Pentru a verifica povestea descoperirii acestei ape am căutat pe Google „Dr. Akihiro Yamashita PI water” – ghiciți ce am găsit? Nimic în afară de diferite site-uri ce promovează această apă și care leagă numele acestei persoane de apa PI. Nu există mențiuni în literatura de specialitate referitoare la cele susținute de producători.

Aproape toate paginile care o promovează menționează faptul că au fost efectuate numeroase studii care au confirmat eficiența acesteia și că acum este utilizată în medicină, alimentație, cosmetică etc. cu rezultate spectaculoase.

Am încercat să găsesc studii legate de această apă „miraculoasă”. Credeți că am găsit ceva? Nu, nu am găsit nimic (exceptând paginile de promovare).

Chiar dacă nu le-am găsit eu, se pare că acele studii există, însă conform site-urilor care promovează apa PI producătorii nu le-au făcut publice pentru că autoritățile sunt prea „înguste la minte” ca să le înțeleagă și să accepte rezultatele lor :)).

Referitor la ingredientul cheie, magnetita, nu există dovezi care să arate că aceasta afectează în vreun fel apa.

Cât despre efectele infraroșiilor, filtrelor din ceramică / coral, magneților și ale altor sisteme minunate ce intră în componența dispozitivului care produce apa PI nu pot spune decât că sunt niște afirmații fără fundament. Nu are rost aici să mai discutăm despre „semnătura energetică” pe care o lasă magnetita în apă pentru că irosim cerneala.

Nu am încercat să văd dacă un pește auriu trăiește 200 de zile într-un borcan închis cu apă PI, însă logica mă oprește să cred acest lucru.

Totuși, voi încerca să fac acest experiment și să vă comunic rezultatul. Îmi cam pare rău de pește pentru că el nu are nicio vină că există asemenea tâmpenii pe web.

Această apă vine și cu contraindicații :)) – producătorii avertizează că aceasta nu trebuie consumată înainte de culcare pentru că din cauza proprietăților energizante poate produce insomnii. Probabil merge și în loc de cafea.

Contraindicațiile au fost întotdeauna preferatele vânzătorilor de placebo, acestea întărind faptul că produsul respectiv este eficient / puternic și dacă nu avem grijă cum îl consumăm ne poate face rău. Astfel, aveți grijă cu apa PI că nu mai dormiți noaptea!

În mai multe state au fost amendate firmele producătoare de astfel de ape sau comercianții, în special din cauza prezenței pe etichetă a efectelor benefice menționate mai sus.

Se pare că și în România au fost asemenea cazuri – în 2003 în urma controalelor ANPC a fost retrasă de la comercializare toată cantitatea de apă găsită.

Ce este clar este faptul ca apa PI este o apă plată filtrată, deci potabilă, însă nimic mai mult.

Nu știu dacă cea din România este filtrată sau este doar apă de izvor / robinet și astfel vă recomand să evitați apele speciale și dacă tot cumpărați apă îmbuteliată apelați la branduri cunoscute.

Print Friendly, PDF & Email