Sos bolognese făcut în casă
Sosul bolognese este un sos foarte gustos și ușor de făcut acasă. Această rețetă este varianta mea de sos și este posibil să nu fie la fel cu ceea ce știți dumneavoastră, însă nu am găsit un alt sos cu care să se asemene mai mult.
Rezultă o cantitate destul de mare de sos (aproximativ 1.4 kg). Dacă mai rămâne îl puteți lasa la frigider câteva zile, până îl utilizați în alte rețete sau îl puteți pune la congelator.
Pentru că porția depinde de mâncarea în care este utilizat, este imposibil să stabilesc numărul de calorii pentru o porție. Astfel, în tabelul de mai jos găsiți valorile nutritive la 100 grame de sos.
Timp de execuţie 40-45 minute Complexitate redusă
|
|
Valori nutritive/100 g
|
|
Calorii
|
118
|
Glucide
|
4.7 g
|
Proteine
|
8.8 g
|
Lipide
|
6.9 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
Valorile nutritive de mai sus includ și șunca afumată. Dacă nu puneți șuncă afumată, cantitatea de grăsimi scade cu mai mult de 50% (3.8 grame), raportat la 100 grame de sos, iar numărul de calorii scade cu 35 / 100 de grame.
Ingrediente sos bolognese făcut acasă
– 500 grame carne de vită;
– două cepe mari;
– două căpățâni de usturoi;
– trei cutii roșii cuburi de 400 ml;
– 50 grame șuncă afumată sau puțină boia afumată;
– o legătură pătrunjel;
– două linguri ulei;
– 2-3 lingurițe boia dulce;
– ½ linguriță cu piper;
– 200 ml apă;
– sare de masă.
Mod de preparare sos bolognese făcut în casă
Se taie carnea și șunca în cuburi și se toacă. Se poate utiliza și carne tocată de vită.
Se toacă ceapa și se călește (eu am utilizat un wok). Peste ea se adaugă carnea. Se lasă până când carnea nu mai este roșie (câteva minute). Se amestecă mereu.
Se adaugă roșiile, usturoiul pisat, piperul, boiaua dulce și puțină sare. Acum se pune și boiaua afumată (dacă nu ați utilizat suncă afumată). Se amestecă bine și se lasă la fiert 5 minute.
Tocați pătrunjelul și puneți peste.
Puneți maxim 200 ml apă și lăsați la fiert (fără capac) aproximativ 10-15 minute. Amestecați din când în când.
Când ați ajuns la consistența dorită se drege de sare și piper și se ia de pe foc.
Costuri
Costurile pentru 1,4 kg de sos bolognese făcut în casă sunt de aproximativ 27-30 RON (prețuri 2017).
Mod de servire
Acest sos se poate utiliza la musaca, lasagna bolognese, paste bolognese, ciuperci umplute etc.